Έχει παντρευτεί τρεις φορές, καπνίζει αρειμανίως και έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή της από τους ισλαμιστές. Η νέα πακιστανή πρεσβευτής στις ΗΠΑ λέει πάντως ότι είναι «πρόθυμη να δεχτώ μια σφαίρα για την πατρίδα μου». Η 51χρονη Σέρι Ρέμαν διορίστηκε πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον μόλις μία ημέρα αφότου ο προκάτοχός της Χουσεΐν Χακανί εκδιώχθηκε έπειτα από πληροφορίες ότι ζήτησε αμερικανική βοήθεια προκειμένου να περιοριστεί η εξουσία των στρατιωτικών στο Πακιστάν.

\"http://3.bp.blogspot.com/_rntJ7zAkIEg/SOy1nowKe0I/AAAAAAAAA48/SYkab6wUtfo/s400/s+Rehman.JPG\"Η επιλογή της Ρέμαν σίγουρα πρόκειται να εντυπωσιάσει τους διπλωματικούς κύκλους στην αμερικανική πρωτεύουσα, καθώς είναι μία από τις πιο φιλελεύθερες προσωπικότητες στο Πακιστάν. Στο πρόσωπό της οι στρατηγοί του Ισλαμαμπάντ βρήκαν ένα άτομο που γνωρίζει πολύ καλά τις ΗΠΑ – έχει σπουδάσει στο Κολέγιο Σμιθ της Μασαχουσέτης – αλλά και συμφωνεί στις βασικές γραμμές της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας: την ανάγκη να αποτελεί το Πακιστάν έναν ισότιμο σύμμαχο στην ευαίσθητη σχέση με τις ΗΠΑ και την ανάγκη να προστατευθούν τα πακιστανικά συμφέροντα στο γειτονικό Αφγανιστάν την ώρα που αποχωρούν οι αμερικανοί στρατιώτες.

«Οι στρατιωτικοί την προετοίμαζαν καιρό», από τότε που παραιτήθηκε από τη θέση της υπουργού Ενημέρωσης το 2009 λόγω διαφωνιών της με τον Πρόεδρο Ζαρντάρι, σχολιάζει ο διευθυντής της αγγλόφωνης εφημερίδας «Εξπρές Τρίμπιουν» στο Καράτσι, Μουχάμαντ Ζιαουντίν. Παράλληλα όμως η Ρέμαν, βουλευτής του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, διατηρεί καλές σχέσεις με την πολιτική ελίτ της χώρας.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
\"http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/8C1EDF8B3FF21D4F4466A0F1F2C05DB4.jpg\"Στο παρελθόν έχει υπερασπιστεί με σθένος τα δικαιώματα της ελευθερίας του Τύπου, των γυναικών και των μειονοτήτων. Πέρσι αναγκάστηκε να ζει με αστυνομική προστασία όταν οι φανατικοί ισλαμιστές απείλησαν να τη δολοφονήσουν καθώς εκείνη αντιτάχθηκε στους δρακόντειους νόμους του Πακιστάν για την καθύβριση των θείων που συχνά χρησιμοποιούνται για να λυθούν προσωπικές διαφορές ιδιαίτερα εναντίον των χριστιανών και των ινδουιστών.

Όμως ειδικοί στο Πακιστάν και στις ΗΠΑ προειδοποιούν τους αμερικανούς αξιωματούχους να μη θεωρήσουν τον κοινωνικό φιλελευθερισμό της Ρέμαν – που είναι κοινός μεταξύ των μελών της πακιστανικής ελίτ – ως σημάδι ότι θα συμβαδίσει με τις απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα της.

 «Στην Ουάσιγκτον θα περιμένουν οι απόψεις της για την εθνική ασφάλεια να είναι τόσο φιλελεύθερες όσο και εκείνες που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα», παρατηρεί η Σαμίλα Τσοντάρι, ειδικός στη Νότια Ασία και πρώην υπεύθυνη για το Πακιστάν και το Αφγανιστάν στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ. «Ομως εκείνη έρχεται για να εκπροσωπήσει την κυβέρνησή της και αυτή περιλαμβάνει και τους στρατιωτικούς».

(Τα Νέα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook