Τα μέτρα που πρέπει να λάβει για να διευκολύνει την Ιταλία από τη μεγάλη ροή Τυνήσιων προσφύγων εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτή ήταν η αντίδραση της ΕΕ λίγο μετά την επικοινωνία που είχε η αρμόδια επίτροπος, Σ.Μάλστρομ με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων, Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος είχε καταγγείλει την ΕΕ ότι «ως συνήθως» άφησε την Ιταλία να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα.

Ο Ρομπέρτο Μαρόνι υπογράμμισε, επίσης, ότι ζήτησε από τον Τυνήσιο υπουργό Εξωτερικών να αποστείλει η Ιταλία αστυνομικές δυνάμεις στην Τυνησία ώστε να «μπλοκαριστεί η φυγή των Τυνήσιων».

Η ιδέα αυτή, ωστόσο, χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Τυνησίας που δήλωσε πάντως τη διαθεσιμότητα της κυβέρνησης να συνεργαστεί με την ΕΕ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε την ανάπτυξη ξένων δυνάμεων ασφαλείας στα εδάφη μας».

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, δήλωσε ότι η Τυνησία και η Ιταλία έχουν «κοινό συμφέρον να σταματήσουν την λαθρομετανάστευση», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ansa.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε «μία επιμελητειακή βοήθεια, όπως η παροχή εξοπλισμού στις αστυνομικές δυνάμεις» και πρόσθεσε ότι μπορεί να δοθούν στην Τυνησία «σημαντικά μέσα, θαλάσσια και χερσαία, για τον έλεγχο των τυνησιακών ακτών».

Την Τυνησία αναμένεται να επισκεφτεί σήμερα, Δευτέρα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, βαρόνη Άστον, ενώ ήδη η Μάλτα εκφράζει την ανησυχία της για μια πιθανή μετατόπιση της πίεσης φυγής από την Τυνησία στις δικές της ακτές.

Περίπου 5.000 παράνομοι μετανάστες, οι περισσότεροι Τυνήσιοι έχουν φτάσει τις τελευταίες πέντε ημέρες στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook