Η ταχεία επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη απειλεί το αξιόχρεο όλων των ευρωπαϊκών χωρών, προειδοποίησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's.

Σε «ειδικό σχόλιο» για τις ευρωπαϊκές χώρες, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως η ευρωζώνη θα διατηρήσει την ενότητά της χωρίς άλλα σημαντικά προβλήματα πέραν αυτών της Ελλάδας, ωστόσο σημειώνει ότι αυτό το «θετικό σενάριο» κομίζει πολύ αρνητικές συνέπειες για τα αξιόχρεα των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο οίκος αξιολόγησης, ο οποίος προειδοποίησε πρόσφατα ότι η Γαλλία μπορεί να χάσει το ΑΑΑ με το οποίο βαθμολογείται η πιστοληπτική της ικανότητα, επιτρέποντάς της να δανείζεται με ευνοϊκά επιτόκια στις αγορές, αναφέρει, επίσης σαφώς ότι δεν εξαιρείται καμία χώρα από αυτή την απειλή, ούτε και αυτές που θεωρούνται ότι έχουν τις πιο σταθερές οικονομίες, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Γερμανία.

«Η συνεχής επιδείνωση της κρίσης δημοσίου χρέους και των τραπεζών της ευρωζώνης απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα όλων των ευρωπαϊκών χωρών», επισημαίνει ο οίκος Moody's.

«Ενώ η ευρωζώνη στο σύνολό της διαθέτει τεράστια οικονομική και χρηματοπιστωτική δύναμη, η αδυναμία των θεσμών της συνεχίζει να παρεμποδίζει την επίλυση της κρίσης και να βαρύνει το αξιόχρεο των χωρών μελών της», προσθέτει.