Άρχισε το πρωί στο Β’ Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η δίκη των Γερμανών δημοσιογράφων και αρθρογράφων του περιοδικού «Focus» που κατηγορούνται για συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου, εξύβριση και προσβολή συμβόλων του ελληνικού κράτους.

Οι κατηγορίες αφορούν το εξώφυλλο της 22 Φεβρουαρίου 2010 στο οποίο απεικονιζόταν το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου να κάνει απρεπή χειρονομία και το σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού και της διαδικτυακής του έκδοσης το οποίο που χαρακτήριζε τους Έλληνες «απατεώνες».

Από τους συνολικά 13 κατηγορουμένους, παρόντες ήταν μόνο οι επτά στους οποίους επιδόθηκαν νομίμως οι κλήσεις για να εμφανιστούν στο δικαστήριο. Για τους υπόλοιπους έξι κατηγορουμένους, η υπόθεση διαχωρίστηκε.

Σύμφωνα πάντως με τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων το δημοσίευμα, ακόμη κι αν θεωρηθεί ότι έχει «ενοχλητικό» περιεχόμενο δεν συνιστά ποινικό αδίκημα, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο ελευθερίας του Τύπου.

Διαμετρικά αντίθετη άποψη εκφράζει ωστόσο ο εκ των μηνυτών Θ. Φραγκάκης, ο οποίος υποστηρίζει πως πρόκειται για μεθοδευμένο και κατάπτυστο δημοσίευμα, με το οποίο ισοπεδώνονται τα πάντα και χαρακτηρίζονται συλλήβδην όλοι οι έλληνες απατεώνες, στο όνομα της ελευθερίας του Τύπου.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας υποβλήθηκαν ενστάσεις από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, οι οποίες απορρίφθηκαν από το δικαστήριο.

Η διαδικασία διακόπηκε για τις 9 Δεκεμβρίου.