Προσπάθειες να καλυφθούν τα κενά στις δημόσιες υπηρεσίες, που καταγράφονται μετά την εφαρμογή του πρώτου κύματος της εργασιακής εφεδρείας και με δεδομένες τις μαζικές αποχωρήσεις με συνταξιοδότηση, γίνονται τις τελευταίες ημέρες από διευθύνσεις προσωπικού σε όλα τα υπουργεία

Οι εκτεταμένες μετακινήσεις υπαλλήλων είναι η πρώτη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, προκειμένου να συνεχιστεί, σε γενικές γραμμές, η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, ενώ ακόμη και την Τετάρτη μόνιμοι υπάλληλοι δεν είχαν λάβει τις απαιτούμενες διαπιστωτικές πράξεις, με τις οποίες λύεται και επισήμως η σχέση τους με το δημόσιο και εντάσσονται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.

Συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης διέψευδαν ότι ο Δημ. Ρέππας χαρακτήρισε άδικο μέτρο την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, αν και παραδέχονται ότι μέσα στις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας και τα χρονικά περιθώρια που υπήρχαν, προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση, ήταν αδύνατο να μην υπάρξουν, εξ αντικειμένου, κάποιες αδικίες.

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνουν ότι δεν υπήρχε χρόνος για ποιοτική αξιολόγηση και πως επιλέχθηκε αναγκαστικά ένα τουλάχιστον αντικειμενικό κριτήριο, αυτό της ηλικίας, για την πιο ήπια εφαρμογή του μέτρου.

Απάντηση στη ΝΔ

Είναι κρίμα για την ΝΔ και τον εκπρόσωπό της να παριστάνουν την αντιπολίτευση στον εαυτό τους, νομίζοντας ότι με ψέματα θα συλλέξουν ψήφους ανθρώπων, που θίγονται από το μέτρο της εφεδρείας, σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Δυστυχώς για την ΝΔ και τον εκπρόσωπό της, δεν έχουν διαβάσει ούτε το νόμο για την εργασιακή εφεδρεία, ούτε τον δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Έτσι, λένε ψέματα αδιάβαστοι. Τους ενημερώνουμε λοιπόν για τα εξής:

Ουδείς από όσους ορίζει ο νόμος, εξαιρείται της εφεδρείας εφ' όσον έχει συμπληρώσει συγκεκριμένη ηλικία και συγκεκριμένα χρόνια υπηρεσίας. Ούτε "ημέτεροι", ούτε "υμέτεροι", ούτε μετατασσόμενοι, ούτε οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να την αποφύγει. Τα κριτήρια είναι αντικειμενικά και εφαρμόζονται αυτόματα. Η εφαρμογή του νόμου είναι απρόσωπη και αμερόληπτη. Τα υπόλοιπα κρύβονται μόνο στη φαντασία και τις φαντασιώσεις της ΝΔ και του εκπροσώπου της.

 Ο αναπληρωτής προϊστάμενος οργανικής μονάδας Γενικής Διεύθυνσης προβλέπεται από το άρθρο 87 του Υπαλληλικού Κώδικα. Είναι εύκολο να το αναζητήσουν από οποιαδήποτε τράπεζα νομικών πληροφοριών, ώστε να πάψουν να παραπληροφορούν τον ελληνικό λαό.

 Οι επιλογές Γενικών Διευθυντών και αναπληρωτών αυτών, έχουν γίνει όπως ο νόμος προβλέπει, σε ανύποπτο χρόνο, που δεν είχε καμιά σχέση με τον χρόνο ψήφισης του νόμου για την εφεδρεία. Οποιαδήποτε σχετική σύνδεση είναι κακόβουλη. Η εξαίρεση από την εφεδρεία αφορά μόνο στους Γενικούς Διευθυντές και μόνον αναπληρωτές, που, πριν την ψήφιση του νόμου, είχαν οριστεί και ασκούσαν ήδη καθήκοντα Γενικού Διευθυντή. Αυτό αναφέρεται ρητά και στην ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου μας που έχει εκδοθεί, στην οποία παραπέμπουμε την ΝΔ και τον εκπρόσωπό της.

    Δυστυχώς, με άγνοια νόμων, με λογικές ακροβασίες και με χονδροειδή ψέματα δεν μπορείς να έχεις απαίτηση να κυβερνήσεις. Γίνεσαι επικίνδυνος.»

 

in.gr