Οι Αμερικανοί πολίτες μπορεί να τύχουν μεταχείρισης όμοιας με αυτή που επιφυλάσσεται στον εχθρό εάν πάρουν τα όπλα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, προειδοποίησε ανώτερο στέλεχος της CIA χθες. Ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος της CIA Στίβεν Πρέστον έκανε την τοποθέτηση αυτή απαντώντας σε ερώτηση στην διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο σύλλογος των αμερικανών δικηγόρων (American Bar Association, ABA) με αντικείμενο ζητήματα εθνικής ασφαλείας.

Η ερώτηση αφορούσε στις δολοφονίες Αμερικανών στο εξωτερικό χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις ότι προέβησαν σε οιοδήποτε αδίκημα.  Σε επιδρομή που πραγματοποίησε ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της CIA νωρίτερα εφέτος σκοτώθηκε ο Ανουάρ αλ Αουλάκι, ένας γεννημένος στις ΗΠΑ ισλαμιστής πνευματικός που φερόταν να συνδέεται με την αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.

Ο αλ Αουλάκι κατηγορείτο από τις αμερικανικές αρχές ότι ενεχόταν στις αποτυχημένες απόπειρες για την ανατίναξη ενός επιβατικού αεροσκάφους με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2009 και φορτηγών αεροσκαφών με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2010.

Ο Πρέστον είπε ότι δεν θα συζητήσει σχετικά με τον Αουλάκι ή κάποια συγκεκριμένη επιχείρηση της υπηρεσίας.
"Θα κάνω την εξής παρατήρηση, ότι η υπηκοότητα δεν συνεπάγεται ασυλία για κάποιον που παίρνει τα όπλα εναντίον της ίδιας του της χώρας.

Δεν σήμαινε [ασυλία] στην διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν υπήρχαν Αμερικανοί πολίτες που είχαν ενταχτεί στο στρατό των Ναζί, και δεν σημαίνει σήμερα", είπε.

Ο Τζε Τζόνσον, επικεφαλής νομικός σύμβουλος του υπουργείου 'Αμυνας, είπε ότι συμφωνεί με την τοποθέτηση του Πρέστον, διευκρινίζοντας πως αναφέρεται σε "όσους είναι μαχητές, ανήκουν σε αυτούς που το Κογκρέσο έχει ανακηρύξει εχθρούς και συμβαίνει επίσης να είναι υπήκοοι των ΗΠΑ".

Πάντως πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί η ίδια αρχή για κάποιον που δεν θεωρείται "εχθρικός μαχητής".

Πρόσθεσε πως δεν είναι εφαρμόσιμο να λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με τους εχθρικούς μαχητές από δικαστήρια σε κάθε περίπτωση.