Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την πρώτη ημέρα που διοργανώθηκε το κυριακάτικο συσσίτιο στη Σπλάντζια από το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών στα Χανιά.

Έτσι στο χώρο του Στεκιού (Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5) μετά τις 9.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης του συσσιτίου με ζωντανή κρητική μουσική, καλό κρασί και σπιτικούς μεζέδες, όπως υπόσχονται οι διοργανωτές.
Το γλέντι αυτό, αποτελεί μια ευκαιρία να βρεθούν όσοι συμμετέχου ήδη στο συσσίτιο αλλά και όσοι θα ήθελαν να ενημερωθούν και να συμμετέχουν από δω και πέρα σε αυτή τη διαδικασία.

Όπως αναφέρουν μέλη της πρωτοβουλίας

"Είναι μια ευκαιρία να ανανεώσουμε την υπόσχεση μας ότι θα συνεχιστεί το συσσίτιο και ότι κανείς δεν θα μείνει μόνος του στην κρίση, αλλά και μια ευκαιρία να περάσουμε όμορφα έξω από όρους εμπορευματοποίησης και μαζικότητας.

Πριν από ένα χρόνο και μέσα σε ένα κλίμα κρίσης, φτώχειας, ανασφάλειας, ανεργίας, εκμετάλλευσης, και ατομικισμού, εμείς στο Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών αποφασίσαμε να προτάσσουμε την αντίσταση την συντροφικότητα και την αλληλεγγύη αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για την οργάνωση ενός εβδομαδιαίου Κυριακάτικου Συσσιτίου που θα συμπληρώνει το έργο των Συσσιτίων της Σπλάντζιας.

Διστακτικά στην αρχή, καθώς κάνεις μας δεν μπορούσε να εκτιμήσει τον όγκο δουλειάς μιας τέτοιας δράσης, αλλά και αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε για ότι καλύτερο, ξεκινήσαμε την οργάνωση του συσσιτίου στο οποίο πλέον παρασκευάζεται και διανέμεται φαγητό σε πολλους συμπολίτες μας, κάθε Κυριακή περίπου στις 11:00 το μεσημέρι στον πεζόδρομο του Στεκιού (Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5)".

Επιχειρήσεις και πολίτες συνδράμουν στην προσπάθεια

Η πρωτοβουλία στηρίζεται από πολλούς ανθρώπους οι οποίοι είτε με προσωπική δουλειά, είτε με προσφορά σε τρόφιμα ή ενισχύοντας οικονομικά, βρίσκουν τον τρόπο να συνεισφέρουν. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η στήριξη των συσσιτίων τόσο από επιχειρήσεις της πόλης μας όσο και από παραγωγούς που συχνά, προσφέρουν συσκευασμένα τρόφιμα, λαχανικά, φρούτα, λάδι, τυρί.

"Σήμερα, ένα χρόνο μετά, διαπιστώνουμε πόσο απαραίτητες και σημαντικές είναι για όλους μας οι δομές αλληλεγγύης. Η στήριξη της χανιώτικης κοινωνίας είναι καθοριστική και απαραίτητη για την επιτυχία αλλά και τη συνέχεια του Κυριακάτικου Συσσιτίου" τονίζουν οι συμμετέχοντες.

Συγκέντρωση ρούχων και τροφίμων

Να σημειωθεί ότι σήμερα, από τις 830 το πρωί μέχρι τις 2:30 το μεσημέρι, μέλη της Ομάδας Υποστήριξης Αστέγων του Κοινωνικού Στεκιού-Στεκιού Μεταναστών θα βρίσκονται στην λαϊκή αγορά της Μίνωος όπου θα συλλέγουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα για τους άστεγους-άπορους της πόλης.

Από ανάλογη "εξόρμηση" της Ομάδας την προηγούμενη εβδομάδα, η ανταπόκριση των Χανιωτών, ήταν συγκινητική. Χάρη στην ευαισθητοποίησή τους, με την προσφορά τροφίμων και ρούχων, καλύφθηκαν οι βασικές ανάγκες ανθρώπων, που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Αυτή η προσπάθεια πρέπει όμως να συνεχιστεί, αφού είναι γνωστό ότι όλο και περισσότερα στρώματα του πληθυσμού σπρώχνονται στην ανεργία και τελικά την φτώχεια και την εξαθλίωση.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε:

• Προσφέρουμε κουβέρτες, υπνόσακους, ρούχα και παπούτσια.
• Προσφέρουμε τρόφιμα (ντοματάδες, πελτέ, κριθαράκι, μακαρόνια, φακές, ρεβίθια, φασόλια, λάδι, ρύζι κλπ).
• Προσφέρουμε εθελοντική δουλειά στο Κυριακάτικο συσσίτιο (μαγείρεμα, πακετάρισμα, διανομή του φαγητού). Κάθε Κυριακή 9,00π.μ-13,00π.μ. στο Στέκι.
• Συμμετέχουμε στη δράση της Ομάδας που συναντιέται κάθε Πέμπτη στις 20,30μ.μ. στο Στέκι.

Οι προσφορές γίνονται δεκτές στο Στέκι κάθε απόγευμα από τις 19,00μ.μ.