Ένα απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ, με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου 2010, που αφορά σε αναφορά κινητοποιήσεων πολιτών της προηγούμενης ημέρας στο Ηράκλειο από άνδρες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, οι οποίοι… \”συμμετείχαν\” στις διαδηλώσεις, αποκαλύπτει στο τελευταίο του τεύχος το περιοδικό \”Επίκαιρα\”.

Το άρθρο ξεκινάει επαναφέροντας το ερώτημα Καραμανλή του 1963.

\”Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;\” είχε διερωτηθεί το 1963 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, με αφορμή τη δολοφονία Λαμπράκη και το παρασκήνιο πίσω απ’ αυτή, σε μια εποχή κατά την οποία το παρακράτος \”ζούσε και βασίλευε\”.

«Μισό αιώνα μετά, στο τέλος της μεταπολίτευσης, το ερώτημα παραμένει επίκαιρο, αφού τα πλοκάμια του παρακρατικού μηχανισμού έχουν παρεισφρήσει σε νευραλγικές δημόσιες υπηρεσίες και, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια και την κοινωνική ευταξία, έχουν αλώσει το κράτος», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η αναφορά για τη διαδήλωση στο Ηράκλειο

Αναλυτικότερα, τα \”Επίκαιρα\” για την ημέρα εκείνη αναφέρουν:

«Στις 7 Οκτωβρίου του 2010 η ΑΔΕΔΥ είχε προκηρύξει πανελλαδική απεργία, με αφορμή το νέο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων αλλά και τα οικονομικά μέτρα των τελευταίων μηνών, που ακολούθησαν την υπογραφή του μνημονίου. Χρονικά, η συγκεκριμένη κινητοποίηση βρίσκεται περίπου στο μέσο των εκδηλώσεων της οργής των πολιτών, από την ημέρα που υπεγράφησαν το μνημόνιο και η πρώτη δανειακή σύμβαση μέχρι την υπογραφή του Μεσοπρόθεσμου και των νέων επαχθών μέτρων κατά εργαζομένων και συνταξιούχων.

Έχοντας πλέον αντιληφθεί το μέγεθος της αντίδρασης των πολιτών αλλά και γνωρίζοντας το τι θα επακολουθήσει, οι διωκτικές Αρχές, υπό το μανδύα της διατήρησης της τάξης, σπέρνουν \”γιαλαντζί διαδηλωτές\” ή, σε χειρότερες περιπτώσεις \”γιαλαντζί αντιεξουσιαστές\” σε κάθε πορεία, συλλαλητήριο ή εκδήλωση διαμαρτυρίας μικρής ή μεγάλης έκτασης.

Το έγγραφο που συνέταξαν άνδρες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για την περιορισμένης έκτασης εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο της Κρήτης είναι ενδεικτικό του πώς δρουν οι μηχανισμοί στις παρυφές της υπηρεσίας. Οι πράκτορες της ΕΥΠ περιγράφουν αναλυτικά το πώς και από ποιους οργανώθηκαν οι δύο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και, κυρίως, τη σύνθεση των συμμετεχόντων σε αυτές. Και αναφέρεται παρακάτω στις δύο χωριστές συγκεντρώσεις, η μία στην πλατεία Ελευθερίας από το Νομαρχιακό Τμήμα Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ και η άλλη στα Λιοντάρια από το ΠΑΜΕ».

Όπως αναφέρεται  στα \”Επίκαιρα\”«η δράση, βέβαια, των υπαλλήλων της ΕΥΠ αλλά και των άλλων υπηρεσιών ασφαλείας, όπως της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας, δεν περιορίζεται στην παρακολούθηση και στην ενδελεχή καταγραφή των τεκταινομένων σε μια συγκέντρωση. Δεκάδες περιστατικά προβοκάτσιας έχουν καταγγελθεί, κυρίως από το ΚΚΕ, ενώ η ίδια η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα έχει μιλήσει για «προβοκάτορες αστυνομικούς».

Αντίδραση του Μ. Κριτσωτάκη στις αποκαλύψεις

Την άμεση αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Κριτσωτάκη, προκάλεσαν τα δημοσιεύματα ο οποιος προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, τα οποία καταδεικνύουν πρακτικές άλλων εποχών. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, είναι ζήτημα δημοκρατίας. Αποτελούν δηλαδή οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού \”κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια\”; Καταθέτουμε ερώτηση και απαιτούμε εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς!

Τέτοιες πρακτικές δεν πρόκειται να αποτρέψουν τον ελληνικό λαό από τη συνέχιση των μαζικών, δυναμικών αγώνων του απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές και σε όσους καλούνται να τις εφαρμόσουν, απέναντι σε όσους ονειρεύονται άλλες εποχές!».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook