Βαρύτατη ήττα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις κάλπες που στήθηκαν για τις βουλευτικές εκλογές, αποτελώντας κατ\’ ουσίαν δημοψήφισμα για τον ίδιο και «πρόβα» για την προεδρική αναμέτρηση του Μαρτίου που θα σηματοδοτήσει άνευ απροόπτου την επιστροφή του στο Κρεμλίνο. Το κυβερνών κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας «γκρεμίζεται» βάσει των exit poll στο 48% από 64% το 2007, και εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν χάνει την πλειοψηφία στη νέα Δούμα.

Οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου που κατέγραφαν κάμψη της δημοτικότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαιώνονται στις κάλπες που στήθηκαν την Κυριακή με «στοίχημα» το εύρος της πλειοψηφίας της Ενωμένης Ρωσίας στη Δούμα.

Exit poll της κρατικής τηλεόρασης «δίνει» στην Ενωμένη Ρωσία ποσοστό 48% από 64% το 2007 -που μεταφράζεται σε 220 έδρες από 315, σε σύνολο 450 εδρών της Δούμας (Κάτω Βουλή).

Δεύτερο exit poll του οργανισμού VTSIOM «δίνει» επίσης στην Ενωμένη Ρωσία ποσοστό 48%, ενώ το ινστιτούτο FOM «ρίχνει» το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος στο 46%.

Ανώτατο κομματικό στέλεχος της Ενωμένης Ρωσίας δήλωσε μετά τη δημοσιοποίηση των exit poll ότι η παράταξη ευελπιστεί να κατακτήσει την πλειοψηφία στη Δούμα.

«Παρακολουθούμε και ελπίζουμε ότι η Ενωμένη Ρωσία θα έχει πλειοψηφία. Μπορούμε να πούμε ότι η Ενωμένη Ρωσία παραμένει το κυβερνών κόμμα» δήλωσε ο Μπόρις Γκρίζλοφ, επικεφαλής του ανώτατου συμβουλίου του κόμματος στους δημοσιογράφους.

Σε κάθε περίπτωση η Ενωμένη Ρωσία έχει χάσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που της επέτρεπε να αλλάζει ανενόχλητη το ρωσικό Σύνταγμα.

Η μοναδική ανεξάρτητη οργάνωση παρατηρητών (Golos), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει καταγράψει περισσότερες από 5.300 καταγγελίες που αφορούν την προεκλογική και εκλογική διαδικασία.

Την Κυριακή καταγγέλθηκαν ακόμη κυβερνοεπιθέσεις σε αντιπολιτευόμενους ή ανεξάρτητους δικτυακούς τόπους, όπως του ραδιοσταθμού Ekho Moskvy, ενώ συνελήφθησαν δεκάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης σε συγκεντρώσεις που κατέστειλαν οι Αρχές.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook