Βιβλική καταστροφή «άφησε στο πέρασμα του» παγετός το βράδυ του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου στην περιοχή από το Ασήμι μέχρι το Αρκαλοχώρι νομού Ηρακλείου. Κατάστρεψε ολοσχερώς υπαίθρια κηπευτικά, έκανε σημαντικές ζημιές στον ελαιόκαρπο, ενώ φαίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις να «έκαψε» και ελαιόδεντρα!

Το μέγεθος των ζημιών αναμένεται να φανεί τις επόμενες μέρες. Ήδη όμως σύμφωνα με μαρτυρίες αγροτών από το Μεσοχωριό (Μεσαρά), μεγάλες εκτάσεις με πατατιές έχουν ήδη καφέ χρώμα… Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου θα καλέσει εκτάκτως σήμερα τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε αυτοψίες και βέβαια θα διεκδικηθούν αποζημιώσεις.

«Η ζημιά είναι μεγάλη. Πολλές αγροτικές οικογένειες έχουν καταστραφεί οικονομικά από τον παγετό» όπως λέει ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης.

Πολλοί είναι οι αγρότες που είχαν προβλέψει τις τελευταίες μέρες ότι θα γινόταν παγετός. Δεν έχουν όμως μέσα για να προφυλάξουν τις καλλιέργειες τους. Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με τις απότομες μεταβολές τις νύκτες, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για παγετό σύμφωνα με τους αγρότες.

Όπως οι ίδιοι λένε, «έφτασαν στη βρύση, αλλά δεν πίνουν νερό…» εννοώντας ότι λίγο πριν τη συγκομιδή καταστράφηκε ο καρπός των δέντρων τους! Όπως προαναφέρθηκε, από τον παγετό αφανίστηκαν καλλιέργειες, ανυπολόγιστης μέχρι τώρα έκτασης, με υπαίθρια κηπευτικά όπως μαρούλια, λάχανα, καρότα, μπρόκολα και πατάτες. Μέσα σε μία νύκτα, οι κόποι πολλών μηνών, αλλά και τα έξοδα του καλλιεργητικού κόστους, έγιναν στάχτη…. Οι αγρότες καλλιεργούσαν τα κηπευτικά για να τα πουλήσουν ενόψει των Χριστουγέννων. Τώρα δεν θα έχουν εισόδημα στις γιορτές….

«Οι πληγέντες αγρότες μιλούν για καταστροφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο παγετός έκαψε ακόμα και δέντρα. Σήμερα και τις επόμενες μέρες θα γίνουν αυτοψίες για να διαπιστώσουμε το μέγεθος των ζημιών» καταλήγει ο κ. Τζωρτζάκης.

(agronews.gr)