Με ένα βαρύτατο κατηγορητήριο, που ανοίγει το δρόμο για παραπομπή και με ποινικές ευθύνες , πέραν των πειθαρχικών σε ΠΑΓΝΗ και Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΣΔΟΕ Κρήτης ολοκλήρωσε την προκαταρκτική του εξέταση, μετά από σχετική εντολή της εισαγγελέως Ηρακλείου για τον καθηγητή-ιατρό της Μαιευτικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, μετά τις αποκαλύψεις του σχετικού ελέγχου του ΣΔΟΕ για εκτεταμένη παράνομη ιατρική δραστηριότητα εκτός ΠΑΓΝΗ, σε ιδιωτικά κέντρα, με αδήλωτες οικονομικές απολαβές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, από φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων (ξέπλυμα) από την παράνομη αυτή δραστηριότητα.

Ήδη το ΣΔΟΕ Κρήτης, σύμφωνα με πληροφορίες, με απόρρητο επείγον διαβιβαστικό του προς την Εισαγγελία Ηρακλείου, από τις 25 Νοεμβρίου 2011, υπέβαλε και τη σχετική σχηματισθείσα δικογραφία ως απόρροια του ελέγχου αυτού, με βάση την οποία στοιχειοθετούνται τέσσερις κατά βάση κατηγορίες που σχετίζονται πλέον άμεσα με την ποινική εξέλιξη της υπόθεσης, για την οποία πλέον μένει να αποφανθεί για το βαθμό και το εύρος της δίωξης η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ηρακλείου κ. Σταυρούλα Στεφανάκου.

Οι κατηγορίες

Σύμφωνα με τη δικογραφία που συνέταξε το ΣΔΟΕ Κρήτης, με ευθύνη του προϊσταμένου του κ. Στέλιου Λαντζουράκη, οι κατηγορίες για τις οποίες ελέγχθηκε ο πανεπιστημιακός γιατρός της Μαιευτικής του ΠΑΓΝΗ και επικεφαλής της Εξωσωματικής Μονάδας του νοσοκομείου ήταν οι: Παράβαση καθήκοντος, παθητική δωροδοκία, φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, στη δικογραφία του ΣΔΟΕ Κρήτης αναφέρεται ότι ο εν λόγω πανεπιστημιακός γιατρός το 2002 ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα ως επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης στον Τομέα Μητέρας-Παιδιού με γνωστικό αντικείμενο τη Μαιευτική Γυναικολογία. Εξακολούθησε όμως να εργάζεται παράνομα ως επιτηδευματίας στις εγκαταστάσεις της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία ΙΙΥΤΚ Α.Ε. και το διακριτικό τίτλο E.Κ. Α.Ε. ιδιωτική κλινική-διαγνωστικό κέντρο και στο συστεγαζόμενο Κ.Γ., σύμφωνα και με τα στοιχεία της πορισματικής έκθεσης της υπηρεσίας.

Για την παράνομη αυτή εργασία έπαιρνε αμοιβή την οποία κατέβαλαν οι ασθενείς του, είτε προσωπικά με μετρητά και επιταγές είτε μέσω της γραμματείας του ιδιωτικού μαιευτικού κέντρου και στη συνέχεια σε τραπεζικό λογαριασμό του, όπου αναγραφόταν ως καταθέτες τα ονόματα των ασθενών του, σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ Κρήτης. Η πράξη αυτή συνιστά παράβαση καθήκοντος του άρθρου 259 του Ποινικού Κώδικα.

Σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις ασθενών του στο πόρισμα, έπαιρνε χρήματα και για ιατρικές πράξεις που γινόταν στη Μαιευτική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, πράξη που συνιστά παθητική δωροδοκία του άρθρου 235 του ποινικού κώδικα. Το γεγονός αυτό, μετά την πιστοποίησή του πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο, εγείρει ευθέως θέμα για τη διοίκηση του νοσοκομείου και κυρίως για την Ιατρική Σχολή, πέραν της εκτός του δημόσιου νοσοκομείου παράνομης δραστηριότητάς του σε ιδιωτικό κέντρο υγείας, αφού πρόκειται για ευθεία αναφορά σε «φακελάκια», γεγονός που ενισχύει την αρχική απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ να τον παύσει από τα καθήκοντά του, απόφαση για την οποία ο ίδιος ο πανεπιστημιακός είχε προσφύγει δικαστικά για να πετύχει την ακύρωσή της, εξαιτίας αναρμοδιότητας της διοίκησης του νοσοκομείου, ως πανεπιστημιακού, γεγονός που ενίσχυσε και η θέση της Ιατρικής Σχολής, ότι για πανεπιστημιακούς γιατρούς η διοίκηση του Νοσοκομείου δε θα έπρεπε να λειτουργεί αυτόνομα (!). Βέβαια πρόσφατα ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δικαίωσε την αρχική απόφαση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ, αλλά τώρα, με μία τέτοια δικογραφία, έχει ενδιαφέρον το πώς θα κινηθεί και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Ιατρική Σχολή, αφού το θέμα και ηθικά αποκτά ευρύτερες διαστάσεις.

Ξέπλυμα χρήματος με σύστημα

Όμως, ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στη δικογραφία που συνέταξε το ΣΔΟΕ Κρήτης αναφέρετε πως όλα τα παρανόμως αποκτηθέντα ποσά από τις παραπάνω και όχι μόνο παράνομες δραστηριότητες χρησιμοποιήθηκαν (ξεπλύθηκαν) κυρίως στην αγορά ακινήτων και μάλιστα, έχοντας επίγνωση της παράνομης προέλευσης των χρημάτων, ο πανεπιστημιακός γιατρός προχώρησε στη λήψη δανείων, παρά το ότι είχε τα απαραίτητα κεφάλαια στους λογαριασμούς του, προκειμένου να αποφύγει τα φορολογικά τεκμήρια αγοράς των ακινήτων, γιατί τα δηλούμενα με τις φορολογικές του δηλώσεις εισοδήματα δεν κάλυπταν τις αγορές αυτές.

Οικονομική ζημία στο Δημόσιο

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά το διορισμό του ως επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής, εκτελούσε ιατρικές πράξεις με αμοιβή, πότε στο ΠΑΓΝΗ, πότε σε δύο ιδιωτικά ιατρικά κέντρα μαιευτικής και εξωσωματικής. Με τον τρόπο αυτό συνετέλεσε στο να μεταφέρονται ασθενείς της Μαιευτικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ στα ιδιωτικά κέντρα, αφού, έχοντας αποκτήσει τίτλους, φήμη και εμπειρία στο δημόσιο νοσοκομείο, παρέπεμπε και προσέλκυε ασθενείς στις προαναφερόμενες ιδιωτικές ιατρικές επιχειρήσεις, ζημιώνοντας έτσι τα οικονομικά συμφέροντα του δημόσιου νοσοκομείου κατά το ποσό που απέκτησε εργαζόμενος παράνομα, αλλά και το οφειλόμενο εκπαιδευτικό του έργο ως επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Κατά συνέπεια, πέραν πάσης αμφιβολίας, το ΣΔΟΕ Κρήτης καταδεικνύει το αυτονόητο και αυτό που μέχρι σήμερα δεν έχει πράξει η Ιατρική Σχολή, τόσο για τον ίδιο τον ελεγχόμενο όσο και για άλλες υποθέσεις πανεπιστημιακών γιατρών, που με αναβλητικότητα και διάφορα προσκόμματα εξακολουθεί επί της ουσίας να συγκαλύπτει με το κακώς εννοούμενο «άβατο» όλους όσοι έχουν μετατρέψει το ΠΑΓΝΗ σε ιδιωτική τους υπόθεση για προσωπικό τους και μόνο όφελος σε βάρος του κρητικού λαού και μάλιστα σε συνθήκες δεινής οικονομικής κρίσης.

Το κόλπο της «επιστημονικής συνδρομής»

Τέσσερις τουλάχιστον γιατροί του ιδιωτικού κέντρου υγείας από την έρευνα εμφανίζονται, σύμφωνα και με τις δικές τους πανομοιότυπες μαρτυρικές καταθέσεις, πως τον καλούσαν οι ίδιοι στο ιδιωτικό κέντρο, υποτίθεται για παροχή επιστημονικής συνδρομής σε περιπτώσεις ασθενών (γεγονός που είθισται στην ιατρική κοινότητα επί συγκεκριμένου σκοπού και λόγου), αλλά εδώ, όπως προκύπτει από την έρευνα του ΣΔΟΕ, οι ασθενείς για τους οποίους υποτίθεται ότι τον καλούσαν στο ιδιωτικό κέντρο για επιστημονική συνδρομή δεν ήταν ασθενείς τους, όπως προέκυψε από τα δικά τους βιβλία στο ιδιωτικό κέντρο αλλά και του ίδιου του πανεπιστημιακού γιατρού, σε λογαριασμό μάλιστα του οποίου κατέθεταν και την αμοιβή που είχε συμφωνηθεί.

Μηνυτήρια αναφορά για ποσά εκατομμυρίων ευρώ

To ΣΔΟΕ Κρήτης, με βάση όλο αυτό το υλικό που περιλαμβάνει σε σχετική δικογραφία την από 25-11-2011 έκθεση-πορισματική αναφορά, τις μαρτυρικές καταθέσεις που έχει συγκεντρώσει αλλά και όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, προχωράει σε μήνυση κατά του ίδιου του ελεγχόμενου πανεπιστημιακού γιατρού, των ιδιωτικών κέντρων υγείας, αλλά και όσων γιατρών σε αυτά λειτούργησαν με την κάλυψη που του προσέφεραν ως συνεργοί του.

Ειδικότερα μηνύει τον πανεπιστημιακό γιατρό για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 235, για την παθητική δωροδοκία και του άρθρου 259, για την παράβαση καθήκοντος του Ποινικού Κώδικα όπως ισχύει. Από τις πράξεις του αυτές προσπορίσθηκε για τον εαυτό του το ποσό των 3.056.855,00 ευρώ.

Επιπλέον το μηνύει για νομιμοποίηση εσόδων (ξέπλυμα) συνολικού ποσού 2.522.681,00 ευρώ, το οποίο απέκτησε κατά παράβαση των καθηκόντων του από παθητική δωροδοκία και μη φορολογηθείσα εργασία, βάσει συγκεκριμένων διατάξεων νόμων του 1995 και 2005, σύμφωνα με τις οποίες θεωρείται ως βασικό έγκλημα του νόμου «κάθε αξιόποινη πράξη που τιμωρείται με ποινή στερητική της ελευθερίας… και από την τέλεσή της προέκυψε περιουσία τουλάχιστον 15.000 ευρώ» και του ισχύοντος από 5-8-2008 νόμου 3691/2008, σύμφωνα με το οποίον θεωρούνται, μεταξύ των άλλων, ως βασικά «τα αδικήματα της φοροδιαφυγής που προβλέπονται στα άρθρα 17, 18 και 19 του Ν. 2523/1997, όπως ισχύουν».

Το ΣΔΟΕ Κρήτης μηνύει ακόμη τα δύο ιδιωτικά κέντρα υγείας και τους νόμιμους εκπροσώπους τους ή διαχειριστές τους για ηθική και άμεση συνέργεια, καθώς και τέσσερις γιατρούς γυναικολόγους-μαιευτήρες με την ίδια κατηγορία της ηθικής αυτουργίας και άμεσης συνέργειας.

Κατά το ΣΔΟΕ, για τα δύο ιδιωτικά κέντρα υγείας συντρέχουν επίσης και άλλες διατάξεις νόμου περί «ευθύνης νομικών προσώπων, κύρωσης και εφαρμογής της σύμβασης ποινικού δικαίου για τη διαφθορά» επειδή το ξέπλυμα χρήματος από παθητική δωροδοκία έγινε και προς όφελός τους.

Δικογραφία και για συνεργούς στην υπόθεση

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το ότι η δικογραφία του ΣΔΟΕ Κρήτης προχωράει το κατηγορητήριο και στη διατύπωση για συνέργεια και ηθική αυτουργία σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που διευκόλυναν τον πανεπιστημιακό γιατρό στην τέλεση των παράνομων αυτών δραστηριοτήτων με προφανή σκοπό το οικονομικό όφελος.

Ειδικότερα, οι υπεύθυνοι του ιδιωτικού μαιευτικού κέντρου εμφανίζονται στη δικογραφία του ΣΔΟΕ πως, αν και γνώριζαν την ιδιότητά του ως επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον διευκόλυναν και απέκρυβαν την παράνομη εργασία του, παρέχοντάς του γραμματειακή και τεχνική υποστήριξη.

Σε μία μάλιστα περίπτωση φαίνεται να του καταβάλλεται το ποσό των 4.600 ευρώ από τον τότε διοικητικό διευθυντή του ιδιωτικού κέντρου. Επίσης οι υπάλληλοι του Γραφείου Κίνησης Ασθενών του ιδιωτικού μαιευτηρίου, όπως προκύπτει από την έκθεση των ελεγκτών, αφού εισέπρατταν μέρος του καταβαλλόμενου από τις ασθενείς ποσού για λογαριασμό του μαιευτηρίου, κατέθεταν το υπόλοιπο σε λογαριασμό του ελεγχόμενου πανεπιστημιακού γιατρού, με εμφανιζόμενο καταθέτη τις ίδιες τις ασθενείς του.

Οι υπεύθυνοι επίσης ιδιωτικής εξωσωματικής μονάδας, που γνώριζαν επίσης την ιδιότητά του ως επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον διευκόλυναν και απέκρυβαν την παράνομη εργασία του, παρέχοντάς του τις εγκαταστάσεις τους για διενέργεια ιατρικών πράξεων, οι οποίες και είναι καταχωρισμένες στο βιβλίο κίνησης ασθενών του κέντρου, σύμφωνα και με τα στοιχεία του πορίσματος του ΣΔΟΕ Κρήτης.

Είχε σηκώσει και… εφταώροφη πολυκατοικία!

Το ΣΔΟΕ Κρήτης στο σχετικό φάκελο δικογραφίας που συνέταξε προς την Εισαγγελία Ηρακλείου προσκομίζει μεταξύ άλλων με αποδεικτικό υλικό καταθέσεις, μαρτυρίες, τραπεζικούς λογαριασμούς, επιταγές, ακόμη και μισθωτήρια συμβόλαια ή συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων. Μεταξύ του υλικού ως στοιχεία συγκαταλέγονται:

– Συνολικό ποσό προερχόμενο από παράνομη άσκηση της ιατρικής στο ιδιωτικό μαιευτήριο από 03-8-2002 μέχρι 2010: 2.532.505,00 ευρώ.
– Έσοδα που προέρχονται από άδηλες πηγές, των οποίων δεν ταυτοποιήθηκε η προέλευση από τον έλεγχο και δεν δικαιολόγησε ο ελεγχόμενος: 524.350,00 ευρώ.
– Συνολικό δεσμευμένο ποσό σε λογαριασμούς: αρχικό ποσό που δεσμεύτηκε 718.962,72 ευρώ (αποδεσμεύθηκε ποσό 84.372,94) υπόλοιπο δεσμευμένο 634.589,78 ευρώ και 42.010,50 USD και 29.782,45 GBP.
– Συνολικό ποσό που εντόπισε ο έλεγχος και έχει μεταφερθεί στο εξωτερικό: 400.000,00 ευρώ.
– Ποσό που χρησιμοποιήθηκε για αγορά ακινήτων και ανέγερση οικοδομών (ξέπλυμα): 2.522.681,00 ευρώ.
– Περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα) που αποκτήθηκαν από έσοδα προερχόμενα από παράνομες δραστηριότητες και τα οποία έχουν δεσμευτεί από την υπηρεσία:

α) Επταώροφος οικοδομή αποπερατωμένη με πιλοτή και υπόγειο.
β) Τετραώροφος οικοδομή καταστημάτων-γραφείων ημιτελής.
γ) Ακίνητο μετά υφισταμένης οικοδομής (κατάστημα μισθωμένο).

Το υλικό που συγκεντρώθηκε μαζί με τη δικογραφία αποστέλλονται επίσης στην Κεντρική Υπηρεσία του ΣΔΟΕ, το γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας, την Οικονομική Επιθεώρηση Κρήτης και τη Β’ ΔΟΥ Ηρακλείου. Στην τελευταία, για επανυπολογισμό του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

(Εφημερίδα \”Νέα Κρήτη\”)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook