Τελεία και παύλα: η συμμετοχή του Δημοσίου μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών Τραπεζών, θα γίνει με κοινές μετοχές.

«Για μένα, αυτό δεν είναι νομική υποχρέωση, είναι προσωπική υπόθεση τιμής» δηλώνει σε όλους τους τόνους ο Ευάγγελος Βενιζέλος και εξηγεί το γιατί: «Ο ελληνικός λαός θα συμβάλλει στην επανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών με 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που τοναναλαμβάνει στο δημόσιο χρέος. Και πρέπει να έχει αντάλλαγμα και προοπτική γι’ αυτά, να τα ανακτήσει».

Ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει πως το δημόσιο δεν επιδιώκει την κρατικοποίηση των τραπεζών. «Αλλά, άλλο αυτό και άλλο η προστασία συγκεκριμένων ιδιωτών και συγκεκριμένων συμφερόντων» προσθέτει. «Και αν αυτό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκνευρίζει κάποιους ή αν αυτό, προσθέσει εμπόδια στην προσωπική πολιτική μου διαδρομή, θέλω να ξέρετε ότι αυτό με αφήνει παντελώς αδιάφορο ή, για να το πω καλύτερα, με χαλυβδώνει στην εφαρμογή αυτής της απόφασης της Βουλής των Ελλήνων» δήλωσε στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, «η στάση του έναντι των τραπεζιτών είναι η αιτία των επιθέσεων που δέχεται από μερίδα του Τύπου». Στην ίδια κατεύθυνση, της σύγκρουσης με κατεστημένα, με φόντο την πορεία για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, κινείται και το ντηλ για τις καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες.

«Η συμφωνία με την Ελβετία είναι μια κοσμογονία. Τώρα φέρνουμε μια σύμβαση και συγκρουόμαστε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν θέλει ατομικές συμβάσεις των κρατών– μελών με την Ελβετία, αλλά εμείς θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου» λέει σε συνομιλητές του.

Η απάντηση σε Χρυσοχοϊδη

Στο πλαίσιο αυτό, απάντησε και στην επίθεση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα πεπραγμένα της κυβέρνησης τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Χρησιμοποιώντας και πάλι τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ανέφερε τα εξής: 

• Υπάρχουν ευθύνες των θεσμών, όπως η Κυβέρνηση. Υπάρχουν ευθύνες συλλογικές των κομμάτων. Υπάρχουν όμως και ευθύνες ατομικές και τέτοια ατομική ευθύνη απέναντι στον τόπο νιώθω ότι έχω κι εγώ ως Υπουργός Οικονομικών.

• Ανέλαβα τα καθήκοντα αυτά πριν από πέντε μήνες στο μέσον ή θα έλεγα στην κορύφωση της κρίσης, έχω αναδεχθεί ευθύνες στις οποίες δεν έχω υποκειμενική συμμετοχή, δεν έχω μιλήσει επί της ουσίας για αυτά και ούτε πρόκειται να μιλήσω. Αυτά είναι τα μείζονα και τίποτε ελάσσονος σημασίας δεν θα μου αποσπάσει την προσοχή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook