Δημοσιεύθηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαικής Ένωσης , η Διεθνής δημόσια πρόσκληση υπ’ αριθ. Δ1/20472/5.9.2011 για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα (Κρήτη).

Όπως φαίνεται στον σχετικό χάρτη που συνοδεύει την πρόσκληση, στις περιοχές των μελετών συμπεριλαμβάνεται η θαλάσσια περιοχή στην Δυτική και σε ολόκληρη την Νότια Κρήτη σε όλο το εύρος της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, επεσήμανε πως στόχος είναι να προχωρήσουν άμεσα οι σεισμικές έρευνες και «μέσα στο 2012 να προχωρήσουμε σε διεθνή Γύρο Παραχωρήσεων, με περίπου 10 – 15 οικόπεδα (blocks)».

Μάλιστα στην πρόσκληση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της ΕΕ αναφέρεται πως « ο στόχος της σχεδιαζόμενης σεισμικής έρευνας είναι να εξασφαλίσει την απόκτηση, επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων συμπεριλαμβανομένης και της επανεπεξεργασίας και ερμηνείας υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων, σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα πρότυπα που ακολουθούνται στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα δεδομένα αυτά θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση του δυναμικού σε υδρογονάνθρακες της περιοχής, η οποία περιγράφεται στο Παράρτημα Α, και στην προώθηση Διεθνούς Γύρου Αδειοδότησης για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων εντός του 2012.»

Στο μεταξύ ήδη φαίνεται πως ειδικά το Λυβικό πέλαγος Νότια της Κρήτης, «τραβά» το ενδιαφέρον των εταιρειών που ερευνούν της περιοχή του «Λεβιάθαν» κοντά στην Κύπρο, όπως η ισραηλινή εταιρεία «Anver Oil Exploration», μέλος του ομίλου «Delek», που ειδικεύεται στις έρευνες υδρογονανθράκων.

Ανάλογο ενδιαφέρον δείχνουν και Αμερικανικές αλλά και Νορβηγικές εταιρείες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr , εδώ και τρία χρόνια η Exxon-Mobil προχωρά σε σεισμολογικές έρευνες στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λιβύης και Κρήτης.

Άλλωστε το σημείο κλειδί για να προχωρήσει το όλο εγχείρημα, μετά και την ουσιαστική ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ, είναι η διακρατική συμφωνία της Ελλάδας με την Λιβύη και την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ, όπως έγινε στην περίπτωση της Κύπρου με την Αίγυπτο.

Δείτε εδώ την πρόσκληση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαικής Ένωσης

Flashnews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook