Φασιστικά συνθήματα αντίκρισαν δάσκαλοι και μαθητές στο στους αύλειους χώρους του σχολικού συγκροτήματος στις Μεσαμπελιές (11ο Λύκειο – 5ο Γυμνάσιο).

Το γεγονός που δεν είναι το μοναδικό σε σχολείο του Ηρακλείου έχει ανησυχήσει γονείς και εκπαιδευτικούς καθώς το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα είναι επαναλαμβανόμενα.

 Η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Νομού Ηρακλείου, με ανακοίνωση της καταδικάζει τα συγκεκριμένα φαινόμενα, επισημαίνοντας πως " η  πράξη αυτή αποτελεί βάναυση πρόκληση στα δημοκρατικά, αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των γονέων."

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει:

"Η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Νομού Ηρακλείου καταδικάζει  απερίφραστα την αναγραφή φασιστικών συνθημάτων στους αύλειους χώρους του σχολικού συγκροτήματος στις Μεσαμπελιές (11ο Λύκειο – 5ο Γυμνάσιο). Η πράξη αυτή αποτελεί βάναυση πρόκληση στα δημοκρατικά, αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των γονέων.

Δεν είναι το μοναδικό περιστατικό. Κατά καιρούς έχουν γραφτεί παρόμοια συνθήματα και σ’ άλλα σχολεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα, άλλους δημόσιου κοινόχρηστους χώρους. Οι ενέργειες αυτές υποδηλώνουν την προσπάθεια οργανωμένης παρέμβασης διαφόρων φασιστοειδών στοιχείων με στόχο να μπολιάσουν στους μαθητές ρατσιστικά και εθνικιστικά ιδεώδη. Αυτές οι ομάδες φωλιάζουν και εκκολάπτονται σε συνδέσμους φιλάθλων, όπου εκεί διαμορφώνονται αντιλήψεις οπαδισμού και φανατισμού, σαν αυτές που ζήσαμε πρόσφατα με το θάνατο του νέου έξω από το Παγκρήτιο στάδιο.

Σε συνθήκες κρίσης πολύ εύκολα μπορούν να κερδίσουν έδαφος, ιδιαίτερα στα παιδιά μας. Χτυπάμε τον κώδωνα του κινδύνου ! Είναι ανάγκη η άμεση και αποφασιστική απόκρουση τόσο της δράσης των ομάδων αυτών όσο και των άκρως επικίνδυνων αντιλήψεων που πρεσβεύουν. Το καθήκον αυτό βαραίνει τις πλάτες των γονέων, σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας,  του Δήμου, των σχολικών επιτροπών, των ίδιων των κατοίκων στις συνοικίες όπου συνήθως εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η σιωπή ισοδυναμεί με συνενοχή.

Καλούμε 

√ τους μαθητές να τους απομονώσουν. Να μην παρασυρθούν από ρατσιστικές και εθνικιστικές κραυγές. Τα 15μελή και 5μελή συμβούλια μαθητών να αναλάβουν πρωτοβουλίες στα σχολεία τους με εκδηλώσεις ενάντια στο ρατσισμό, υπέρ της φιλίας των λαών και της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

√  τους εκπαιδευτικούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων διδάσκοντας στους νέους την αγωνιστική στάση ζωής, μεταλαμπαδεύοντας το αίσθημα της κοινωνικής και διεθνιστικής αλληλεγγύης.

√ όλους τους φορείς της πόλης μας να καταδικάσουν αυτά τα περιστατικά. Να αποκρούσουν τη δράση τέτοιων ομάδων. Να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει οι τρομοκρατικές δραστηριότητες νεοφασιστικών οργανώσεων σε βάρος μαθητών και γονέων εργαζομένων μεταναστών.

Η φτώχεια, η ανεργία, ο πόλεμος, μας χτυπά όλους. Λίγοι ζουν μέσα σε απίστευτη χλιδή, οι πολλοί στα βάσανα που με την κρίση μεγαλώνουν. Δεν φταίνε οι μετανάστες ! Είναι θύματα των πολέμων και της εκμετάλλευσης. Τώρα, με την κρίση και τα Μνημόνια τους στοχοποιούν, στο μυαλό τους όμως  έχουν όλους εμάς. Μη επαναπαυόμαστε, δράση ΤΩΡΑ!"