Πηγές από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι το Ιράν κατέρριψε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος την Κυριακή και ότι επρόκειτο για ένα RQ-170 Sentinel το οποίο έχει προηγμένα χαρακτηριστικά stealth.

Όπως διευκρίνισαν στο Aviation Week το αεροσκάφος χτυπήθηκε και οι ελεγκτές του έχασαν την επαφή μαζί του με αποτέλεσμα να καταπέσει στο έδαφος.

Η επίσημη θέση ήταν ότι με πιθανότητα 50% ήταν ένα RQ-170.

Το Ιράν, από την πλευρά, υποστήριξε ότι απέκτησε τον έλεγχο του αεροσκάφους αλλά οι αναφορές δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθούν.

Τα RQ-170 Sentinel πιστεύεται ότι φέρουν προηγμένα ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης, όπως κάμερες, ραντάρ και αισθητήρες. Εντούτοις δεν φέρουν οπλικά συστήματα όπως τα Predator.

Παρόλο που μοιάζουν κάπως με τα stealth βομβαρδιστικά B-2 αλλά σε μικρότερη κλίμακα, δεν φέρουν τα ίδια χαρακτηριστικά απόκρυψης γιατί είναι πιθανόν να πέσουν στα εχθρικά χέρια.

Επιχειρούν από το Αφγανιστάν και κατά τα φαινόμενα στο Ιράν παρακολουθούν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ένα τουλάχιστον από αυτά παρείχε υποστήριξη στην επιχείρηση για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.