«Οι Έλληνες έχουν πολύ λίπος, αλλά αυτό δεν θα τους σώσει  τα επόμενα 3- 4 πολύ δύσκολα χρόνια που έρχονται». Η φράση δεν ανήκει σε αξιωματούχο της τρόικας ούτε αφορά την ιδιοτυπία του «μαύρου» χρήματος που χαρακτηρίζει την οικονομία της χώρας.

Η διαπίστωση έχει αμιγώς ιατρικό περιεχόμενο και ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς προέρχεται από έναν εκ Νορβηγίας ορμώμενο… Έλληνα επιστήμονα, που έχει εντρυφήσει στην ποσότητα και την ποιότητα του… λίπους, κυρίως των Σκανδιναβών και λιγότερο των Ελλήνων, έχοντας πείσει μάλιστα τους πρώτους να το μειώσουν στρώνοντας το τραπέζι τους με μεσογειακά προϊόντα. 

  Ο κ. Φαίδων Χατζηπαναγιώτου- Λίντμπεργκ, παθολόγος- διαβητολόγος που διαπρέπει τα τελευταία 22 χρόνια στη μακρινή ευρωπαϊκή  χώρα, χαράζοντας πολιτική σε θέματα διατροφής, παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Μιλώντας στο protothema.gr  εκτιμά πως η οικονομική κρίση θα έχει βαριές επιπτώσεις στην υγεία των Ελλήνων, δίνει όμως και το «αντίδοτο» μήπως αυτές αποφευχθούν: «Η κρίση θα αυξήσει τις ασθένειες στον πληθυσμό, κάτι που μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει και σε μεγαλύτερη θνησιμότητα. Υπάρχει όμως φάρμακο – κρύβεται στο… τραπέζι μας, στο ελληνικό τραπέζι που πρέπει να αρχίσουμε να  στρώνουμε και πάλι με μεσογειακά προϊόντα, αλλά και στους συνδαιτυμόνες μας, στους αγαπημένους συγγενείς και φίλους που θα το μοιραστούν μαζί μας».

 Επιστημονικός σύμβουλος για θέματα διατροφής στο κρατικό κανάλι της Νορβηγίας, αρθρογράφος στα μεγαλύτερα περιοδικά της χώρας όπως και της γειτονικής της Σουηδίας, ιδιοκτήτης τεσσάρων κλινικών στη Νορβηγία, συγγραφέας δέκα   βιβλίων για τη διατροφή που έχουν μεταφραστεί σε 14 γλώσσες και έχουν πουλήσει 500.000 αντίτυπα ο Δρ Χατζηπαναγιώτου – Λίντμπεργκ θεωρείται αυθεντία στα θέματα του  μεταβολισμού, της ινσουλινοαντίστασης και του διαβήτη. Προδήλως  η διάγνωσή του για τον… Έλληνα ασθενή αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Πως οι Έλληνες κατέστρεψαν τη διατροφή τους

«Οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων τα τελευταία 15-20 χρόνια ήταν καταστροφικές. Εγκαταλείφθηκε  σταδιακά η  παραδοσιακή, μεσογειακή διατροφή. Οι Έλληνες φόρτωναν τον οργανισμό τους με μεγάλες ποσότητες λιπαρών, και μάλιστα με τα λεγόμενα τρανς λιπαρά οξέα, που είναι πολύ βλαβερά. Έχουν σωρεύσει… λίπος για τα επόμενα 3- 4  χρόνια, αλλά μάλλον αυτό χειροτερεύει την κατάσταση της υγείας τους τώρα» αναφέρει ο ειδικός, που παρότι έφυγε από τη χώρα το 1986 –έτος αποφοίτησης του από την Ιατρική Σχολή Αθηνών-  παρακολουθούσε με ενδιαφέρον από το Όσλο τη… μετάλλαξη όπως λέει των Ελλήνων. Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα έχει την ευκαιρία να διαπιστώνει ιδίοις όμμασι τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων καθώς συνεργάζεται με γνωστό κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας και αισθητικής στην Αθήνα.

 Κατ’ αυτόν, το τίμημα που θα κληθούν να καταβάλλουν τώρα είναι βαρύ και σωρευτικό. «Στην επόμενη τριετία περιστατικά κατάθλιψης, καρδιαγγειακά, αλλά και καρκίνου θα εμφανίζονται  με μεγάλη συχνότητα στον ελληνικό πληθυσμό. Η οικονομική κρίση θα επιδεινώσει βασικές παραμέτρους της ζωής των Ελλήνων, με τις πρώτες επιπτώσεις να εντοπίζονται στην ανθυγιεινή, λειψή  διατροφή, τον ανεπαρκή και ανήσυχο πια  ύπνο, την διαταραγμένη ψυχική ισορροπία, τις κακές διαπροσωπικές και εργασιακές σχέσεις» λέει ο Δρ Χατζηπαναγιώτου – Λίντμπεργκ.

«Κλινικές δοκιμές» σε εκατομμύρια Νορβηγούς

 Η θεραπεία που συστήνει ο ειδικός έχει ως βάση της τη μεσογειακή διατροφή. Τα ελληνικά φαγητά της πολίτισσας γιαγιάς του και η μακροχρόνια έρευνά του επάνω στην παχυσαρκία και τους διαβητικούς ασθενείς τον οδήγησαν στο συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο. Η μελέτη της διατροφής άρχισε να εκπονείται στους Νορβηγούς το 1999 και… συνεχίζεται έως σήμερα. Η μεσογειακή δίαιτα μπήκε στα σπίτια των Νορβηγών (μόνο μέσω των βιβλίων σε περισσότερα από 350.000 σπίτια) και έγινε τρόπος ζωής για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το 24% του πληθυσμού έχει αλλάξει συνήθειες μειώνοντας τη ζάχαρη, τα λίπη και τις ανθυγιεινές πηγές υδατανθράκων και αυξάνοντας την κατανάλωση ελαιολάδου, οσπρίων, φρούτων και λαχανικών, λευκού κρέατος και ψαριού.

Οι Έλληνες πρέπει να (ξανα)στρώσουν το τραπέζι

Στην παρούσα φάση οι Έλληνες έχουν έναν ακόμη λόγο για να βάλουν αυτά τα τρόφιμα στο τραπέζι τους. «Τα όσπρια δεν είναι απλώς μια πλούσια πηγή πρωτεϊνης, είναι και εξαιρετικά φθηνή πηγή πρωτεϊνης. Ομοίως τα αυγά και οι ξηροί καρποί» εξηγεί.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδει ο ειδικός στις πρωτεϊνες ζωικής προέλευσης: «ο, τιδήποτε περιέχει ορό γάλακτος, όπως πχ τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ψάρι, το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας,  επιβάλλεται στη διατροφή μας μία φορά την ημέρα».

Αυτονόητη θεωρεί την αξία των λαχανικών και των φρούτων. Τα πρώτα συστήνει να καταναλώνονται σε ποσότητα 2-3 μερίδων ημερησίως, με το τοπ 5 να αποτελείται από το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το μαρούλι και τα κρεμμυδοειδή, ενώ στην κατανάλωση φρούτων συστήνει φειδώ, καθώς περιέχουν ζάχαρη.

Εκείνο όμως που θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ για την υγεία μας είναι τα ω 3 λιπαρά: «τα ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα παχιά ψάρια, όπως σολομό, σαρδέλες, τόνος, κα όχι μόνο ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλά αποτρέπουν και την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων και ψυχικών νοσημάτων. Η κατάθλιψη και η υπερκινητικότητα στα παιδιά συνδέονται με την έλλειψη ω 3 λιπαρών».

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook