Οι ΗΠΑ τιμούν σήμερα τα θύματα της ιαπωνικής επίθεσης της 7ης Δεκεμβρίου του 1941 στο Περλ Χάρμπορ. Οι μνήμες από την επίθεση ξυπνούν, 70 χρόνια μετά την επίθεση, και επιζώντες, μαζί με χιλιάδες πολίτες, αναμένεται να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στο σημείο.

Περίπου 120 επιζώντες θα βρεθούν μαζί με στρατιωτικούς ηγέτες και πολίτες στο Περλ Χάρμπορ, όπου θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή τη στιγμή που ξεκίνησε η ιαπωνική επίθεση -ίσως η μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το αντιτορπιλικό USS Chung-Hoon θα αποδώσει τιμές στα θύματα της επίθεσης, ενώ το τέλος της θα σηματοδοτήσει σχηματισμός τζετ F-22 που θα πετάξουν πάνω από τον τόπο της επίθεσης.

Αυτή την εβδομάδα θα σκορπιστούν, επίσης, στο Περλ Χάρμπορ οι στάχτες πέντε ατόμων που πολέμησαν στο Περλ Χάρμπορ, πέθαναν πρόσφατα και σήμερα «επιστρέφουν» στο σημείο, μετά την καύση τους.

«Η επιμονή τους καθόρισε τη Μεγάλη Γενιά και η ανδρεία τους έδωσε θάρρος σε όλους όσους υπηρέτησαν στη διάρκεια του Β\’ Παγκοσμίου Πολέμου» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

«Ως έθνος, ας κοιτάξουμε τα γεγονότα της 7ης Δεκεμβρίου 1941, για να αντλήσουμε δύναμη από το παράδειγμα αυτών των πατριωτών και να τιμήσουμε όλους εκείνους που έχουν θυσιαστεί για την ελευθερία μας» είπε.

Ο τελικός απολογισμός ήταν οδυνηρός για τις ΗΠΑ: 21 πλοία «πληγωμένα», 323 αεροσκάφη κατεστραμμένα, 2.398 νεκρούς και 1.178 τραυματίες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook