Για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, ξυλοδαρμούς και στέρηση των βασικών τους δικαιωμάτων κάνουν λόγο 50 κρατούμενοι στα κρατητήρια του ΑΤ Ηρακλείου στην Αλικαρνασσό, οι οποίοι ήδη από το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας.

Ήδη τρεις από αυτούς έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο λόγω εξάντλησης καθώς αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας και πριν την απεργία πείνας. Πρόκειται για 50 αλλοδαπούς στην πλειονότητά τους πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι συνελήφθησαν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα κατά τη διάρκεια ελέγχου από τους αστυνομικούς.

Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι στο Αστυνομικό Τμήμα της Ν. Αλικαρνασσού τους αφήνουν νηστικούς, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ελάχιστες εξόδους από το κρατητήριο μόνο για τις βιολογικές τους ανάγκες και ασφαλώς χωρίς δικαίωμα προαυλισμού παρά το μεγάλο διάστημα κράτησής τους. Όταν διαμαρτύρονται για αυτές τις συνθήκες πέφτουν και θύματα ξυλοδαρμού από τους αστυνομικούς.

Αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία πείνας ως το μόνο μέσο για να ακουστεί το αίτημά τους ενώ ήδη δύο από αυτούς την Τρίτη 6 Δεκέμβρη και ακόμα ένας την Τετάρτη 7/12 νοσηλεύτηκαν σε εφημερεύοντα νοσοκομεία λόγω εξάντλησης. Όπως καταγγέλλουν ακόμα και τα αιτήματά τους για νοσηλεία αντιμετωπίζονται με νέους ξυλοδαρμούς από την μεριά της αστυνομικών.

Για το θέμα έχει κινητοποιηθεί η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή μέλη της οποίας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θέμα αυτό την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι άνθρωποι αυτοί είναι πρόσφυγες από χώρες σαν τη Συρία όπου το καταπιεστικό καθεστώς τους ωθεί στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής και απαιτούν την άμεση απελευθέρωση και νομιμοποίησή τους. 

 

Μάριος Διονέλλης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook