Τα τρία μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Ιταλίας συμφώνησαν χθες να πραγματοποιήσουν μια ενωτική στάση εργασίας τριών ωρών την ερχόμενη Δευτέρα κατά του σχεδίου λιτότητας και της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές. Ο Ιταλός πρωθυπουργός από την πλευρά του, ενημέρωσε για το νέο πακέτο μέτρων, αναφέροντας ως παράδειγμα προς αποφυγήν τη χώρα μας.

Μέχρι στιγμής, η CGIL (πρώην κομμουνιστική αριστερά) από τη μια πλευρά και η CISL (χριστιανοδημοκράτες) και η UIL (σοσιαλιστές) από την άλλη, είχαν ανακοινώσει απεργίες τεσσάρων και δύο ωρών αντίστοιχα κατά των κυβερνητικών μέτρων που υιοθετήθηκαν την Κυριακή.

Τα τρία συνδικάτα, τα οποία δραστηριοποιούνται χωριστά τα τελευταία χρόνια, συμφώνησαν επίσης να ζητήσουν μια συνάντηση από τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, στη διάρκεια της οποίας θα του ζητήσουν "τις απαραίτητες αλλαγές" στο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει κυρίως το πάγωμα το 2012 και το 2013 της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής για τις συντάξεις άνω των 960 ευρώ, την παράταση της διάρκειας των εισφορών για συνταξιοδότηση (στα 41 χρόνια για τις γυναίκες και στα 42 για τους άνδρες από 40 που είναι σήμερα) και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες στα 62 χρόνια το 2012 έναντι των 60 που είναι σήμερα με προοπτική να εξισωθεί με εκείνη των ανδρών (66 χρόνια) το 2018.