«Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για την αντιπυραυλική άμυνα μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας ήταν βραδύτερη από ό,τι αναμενόταν, αλλά η Ρωσία θα σπαταλήσει χρήματα επενδύοντας σε αντίμετρα κατά μιας φανταστικής απειλής από τη Δύση», δήλωσε χθες ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Αντερς Φο Ράσμουσεν.

Παρά την αύξηση της αντί-Νατοϊκής ρητορικής από τη Μόσχα κατά τους τελευταίους μήνες, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην ανάπτυξη πρακτικής συνεργασίας με τη Ρωσία κατά το περασμένο έτος. \”Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στην αντιπυραυλική άμυνα, η πρόοδος ήταν βραδύτερη από ότι είχα ελπίσει ή αναμείνει\”, πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια πρόσκληση προς τη Ρωσία να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ στην αντιπυραυλική άμυνα που έγινε στη σύνοδο κορυφής στη Λισσαβόνα πριν από ένα χρόνο.

Ο Ράσμουσεν δήλωσε ευτυχής που ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έχει κρατήσει την πόρτα ανοιχτή σε διάλογο για την αντιπυραυλική άμυνα,  σημείωσε ωστόσο πως έχει προειδοποιήσει για ρωσικά αντίμετρα εάν οι διαφορές μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ δεν επιλυθούν.

\”Ελπίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο το Μάιο… Θα ήταν σίγουρα μια σπατάλη πολύτιμων χρημάτων, αν η Ρωσία αρχίσει να επενδύει σε αντίμετρα εναντίον ενός φανταστικού εχθρού που δεν υπάρχει. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να επενδυθούν για το ρωσικό λαό για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τον εκσυγχρονισμό της ρωσικής κοινωνίας\”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ρωσία από την πλευρά της ζητά νομικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι το πυραυλικό αμυντικό σύστημά του δεν θα έχει ως στόχο τον περιορισμό της στρατηγικής πυρηνικής ικανότητας της Ρωσίας. Επιπλέον, θέλει από κοινού έλεγχο για το πώς ένα τέτοιο σύστημα θα χρησιμοποιείται. Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ θέλει ξεχωριστά συστήματα και λέει ότι η Ρωσία και το ΝΑΤΟ ήδη έχουν μια δεσμευτική συμφωνία ότι θα απόσχουν από τη χρήση της βίας ο ένας εναντίον του άλλου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook