Στο 2,4% του ΑΕΠ θα περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012, μετά και την εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Χριστόφια και των πολιτικών κομμάτων, υπερβαίνοντας έτσι το στόχο που τέθηκε από την ΕΕ για έλλειμμα 2,8%, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, παρουσιάζοντας το απόγευμα ενώπιον της Βουλής τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012.

Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2012 αποτελεί χρέος στις επόμενες γενιές είπε ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, στην ομιλία τους στη Βουλή.

Ο προϋπολογισμός στοχεύει σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 6% του ΑΕΠ που υπολογίζεται να είναι φέτος στο 2,4% το 2012, με τη λήψη νέων φορολογικών μέτρων και με περικοπές και εξοικονομήσεις δαπανών. Η βελτίωση του ελλείμματος θα προκύψει παρά τον περιορισμό του ρυθμού ανάπτυξης στο 0,2% του ΑΕΠ.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει το 67% του ΑΕΠ έναντι 65,5% που θα είναι το 2011.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας κάλεσε τη Βουλή να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2012, χαρακτηρίζοντας τον καθοριστικό για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας.
Λίγες ώρες μετά την κατάθεση έντεκα νομοσχεδίων που στοχεύουν στη δημοσιονομική εξυγίανση, ο υπουργός δεν παρέλειψε να σταχυολογήσει τα μέτρα που λήφθηκαν και θα ληφθούν για μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών.
Τόνισε επίσης, ότι οι μεγαλύτερες προκλήσεις, που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η κυπριακή οικονομία, είναι η ανάπτυξη, ανεργία και το τραπεζικό σύστημα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ένταξης της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης.
«Σε αντίθετη περίπτωση το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών θα μας επιβάλει κυρώσεις, όπως προνοεί το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης που έχει συμφωνηθεί πρόσφατα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το κυριότερο, όμως είναι αν δεν ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία ως οικονομία, οι αγορές θα εξακολουθήσουν να απαιτούν απαγορευτικά επιτόκια για να μας χρηματοδοτήσουν, με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες», επεσήμανε.

Κάλεσε τα κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και εξέφρασε αισιοδοξία, ότι μέσα από την έγκριση του προϋπολογισμού 2012 και των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της κυβέρνησης και οι δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ.

Ειδικότερα για το τραπεζικό σύστημα και τις επιπτώσεις την οικονομίας, είπε ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τραπεζικό μας σύστημα λόγω των αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία αναμένεται να επηρεάσουν την ανάπτυξη και το 2012. Αυτή η πρόβλεψη στηρίζεται στο γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες, λόγω και της απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, θα διοχετεύσουν μικρότερη ρευστότητα στην αγορά, ώστε να διατηρήσουν επαρκή κεφάλαια».

Ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης υποτονικής ανάπτυξης, σημείωσε, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να παρουσιάσει μικρή επιδείνωση. Ο πληθωρισμός, με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, αναμένεται να μειωθεί από το 3.5% το 2011, στο 3% το 2012. Το ποσοστό αυτό βασίζεται στη πρόβλεψη, ότι οι διεθνείς τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Επίσης η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που επιβλήθηκε προς τα τέλη του 2011 θα έχει επίδραση για ολόκληρο το 2012. Το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών το 2012 αναμένεται να βελτιωθεί και περιορισθεί γύρω στο 6.0% περίπου του ΑΕΠ.

Στην αναφορά του για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2012-2014 (ΜΔΠ) είπε ότι οι προβλέψεις για την επόμενη τριετία είναι ότι τα δημόσια έσοδα, λαμβανομένου υπόψη των προτεινόμενων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, υπολογίζονται να σημειώσουν άνοδο στα πλαίσια του ρυθμού ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και να αυξηθούν γύρω στο 3.7% ετησίως. Συγκεκριμένα, το 2013 υπολογίζονται να φθάσουν τα Euro6.468 εκ. σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 4.0%, ενώ για το 2014 υπολογίζεται ότι, τα δημόσια έσοδα θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση ύψους 3.7% φθάνοντας έτσι τα Euro6.707 εκ.

Όσον αφορά στις δαπάνες και σύμφωνα με τις προτάσεις που υπέβαλαν τα Υπουργεία/Τμήματα/Ανεξάρτητες Υπηρεσίες λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις τους για την επόμενη τριετία, καθώς και τα μέτρα οικονομικής πολιτικής όπως προτείνονται, οι συνολικές δαπάνες εξαιρουμένων των αποπληρωμών των δανείων προβλέπονται να σημειώσουν οριακή μείωση το 2013 με ρυθμό ύψους 0.2% και το 2014 να αυξηθούν με ρυθμό ύψους 2% και να φθάσουν σε απόλυτους αριθμούς τα Euro7.500 εκ. και τα Euro7.655 εκ., αντίστοιχα.

Με βάση τα έσοδα/ δαπάνες που περιλήφθησαν στο ΜΔΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται να περιορισθεί στο 0.5% του ΑΕΠ για το 2013 και πλησιάζοντας το μεσοπρόθεσμό δημοσιονομικό στόχο το 2014 για μηδενικό έλλειμμα.
Εστιάζοντας στις βασικές αρχές του προϋπολογισμού του 2012 ο κ. Καζαμίας είπε, ότι συνεχίζει να στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του κράτους, ο οποίος να στηρίζει παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία, ενώ βασίζεται σε τρείς άξονες, την εξυγίανση των δημόσιων οοικονομικών, την αανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Σε σχέση με τον αναπτυξιακό τομέα, ο υπουργός τόνισε, ότι η επιδιωκόμενη μείωση του υψηλού διαρθρωτικού δημοσιονομικού ελλείμματος, αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη, μέσω βελτίωσης του κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στους καταναλωτές και την επιχειρηματική τάξη.

Είπε επίσης, ότι η ενίσχυση του βαθμού υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών από το 70% στο 90% θα ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας.

Ο Κύπριος υπουργός επεσήμανε, ότι «η Κυβέρνηση, μη έχοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της, με τυχόν υπερψήφιση του προϋπολογισμού δεν έχει να κερδίσει τίποτα απολύτως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Παράλληλα, υπέδειξε, η αντιπολίτευση δικαιούται «να ζητήσει εύσημα για υπευθυνότητα. Ταυτόχρονα με τυχόν καταψήφιση του προϋπολογισμού και των προτεινόμενων νομοθετημάτων η αντιπολίτευση δεν έχει επίσης τίποτα να κερδίσει εις βάρος της κυβέρνησης και του συμπολιτευόμενου κόμματος». Αντίθετα, είπε, θα οδηγήσει τόσο την οικονομία όσο και τον τόπο γενικότερα σε μια πιο βαθιά κρίση. «Και από μια τέτοια κατάσταση δεν θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Απλά θα χάσει ο τόπος και το κοινωνικό σύνολο», υπογράμμισε.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook