Ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε «πολύ ανήσυχος» για την κρίση στην Ευρωζώνη αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι ηγέτες μπορούν να επιλύσουν την κρίση αρκεί να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική θέληση.

Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι είναι «πολύ ανήσυχος» για την κρίση στην Ευρωζώνη.

Πρόσθεσε δε ότι «η Ευρώπη είναι αρκετά πλούσια και δεν υπάρχει λόγος να μην επιλύσουν αυτό το πρόβλημα».

Επισήμανε πάντως ότι «αν βρουν την πολιτική θέληση, έχουν την ικανότητα να καθησυχάσουν τις αγορές, να επιβεβαιώσουν ότι οι αγορές ενεργούν υπεύθυνα και ότι κυβερνήσεις όπως της Ιταλίας μπορούν να χρηματοδοτήσουν το χρέος τους».

Είπε τέλος ότι κατά τη γνώμη του, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει πραγματοποιήσει πρόοδο με τους άλλους ηγέτες της Ευρώπης για ένα δημοσιονομικό σύμφωνο όπου όλοι θα παίζουν με τους ίδιους όρους».

Σε ό,τι αφορά τη στάση των ΗΠΑ, ο Ομπάμα είπε ότι «θα κάνουμε ο,τιδήποτε για να τους σπρώξουμε προς μία καλή κατεύθυνση για αυτό το ζήτημα γιατί έχει τεράστια επίπτωση σε ό,τι συμβαίνει εδώ στις ΗΠΑ.

» Είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος μας και, ξέρετε», είπε στους δημοσιογράφους, «ότι βλέπουμε μερικά θετικά σημάδια στην οικονομία μας. Αν η Ευρώπη καταρρεύσει αυτό προφανώς θα έχει επίπτωση στην ικανότητά μας για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας».


in.gr