Τραγική είναι η κατάσταση στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων της χώρας, καθώς έχουν μείνει χωρίς τρόφιμα, ενώ σε ορισμένες σχολές δεν υπάρχει καν θέρμανση, λόγω σημαντικών περικοπών σε πιστώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, κατέθεσε συγκεκριμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνο, ζητώντας του να παρέμβει για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο κύριος Αυγενάκης, περιγράφει την κατάσταση η οποία επικρατεί στις Σχολές σημειώνοντας τα εξής:

- «Λόγω έλλειψης τροφίμων πολλά εκπαιδευτήρια παρ’ ότι είναι και οικοτροφεία υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να υποσιτίζονται οι οικότροφοι μαθητές, πολλοί από τους οποίους είναι ανήλικοι!»

- «Λόγω έλλειψης κονδυλίων, τα εκπαιδευτήρια και η Κεντρική Υπηρεσία του ΟΤΕΚ, λειτουργούν υπό τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών, καθώς στα πλαίσια των περικοπών δεν προσελήφθηκαν καθαρίστριες και η απόφαση του Δ.Σ. να αναθέσει τον καθαρισμό σε εξωτερικά συνεργεία, έμεινε στον αέρα καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για την κάλυψη της υγιεινής των μαθητών και των εργαζομένων. Ήδη, η Κεντρική Υπηρεσία καθαρίζεται με πρωτοβουλία και υλικά των εργαζομένων, ενώ στα εκπαιδευτήρια επικρατούν συνθήκες στρατού. Οι εκπαιδευόμενοι καθαρίζουν τους χώρους που στεγάζονται, σιτίζονται και εκπαιδεύονται

- «Λόγω της μεγάλης περικοπής της χρηματοδότησης του Οργανισμού, υπάρχουν διαμαρτυρίες παιδιών που κρυώνουν λόγω έλλειψης θέρμανσης. Τα εκπαιδευτήρια αδυνατούν να καλύψουν τους εργαζόμενους με είδη ατομικής υγιεινής, γραφική ύλη και στα παιδιά όχι μόνο δεν δίνονται βιβλία, αλλά τους ανακοινώθηκε ότι θα επιβαρυνθούν με προσωπικό κόστος την φωτοτύπηση των σημειώσεων των καθηγητών τους.»

Για τους ίδιους λόγους, πολλά εκπαιδευτήρια-οικοτροφεία λειτουργούν χωρίς φύλαξη, καθώς δεν υπάρχουν όχι μόνο χρήματα, αλλά ούτε πιστώσεις για την συγκεκριμένη δαπάνη».

- «Λόγω έλλειψης υλικών δεν πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων στα εργαστήρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής τέχνης».

- «Υπάρχουν εκπαιδευτήρια που λειτουργούν ακόμα και χωρίς πιστοποιητικά πυρασφάλειας, καθώς έχουν λήξει εδώ και αρκετούς μήνες ή δεν εκδόθηκαν ποτέ και σήμερα η διοίκηση απλά διαπιστώνει την έλλειψή τους, καθώς τα οικονομικά του Οργανισμού δεν επιτρέπουν ούτε αυτή την δαπάνη».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Αυγενάκης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να μεριμνήσει προσωπικά για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων και να εγκριθούν οι σχετικές πιστώσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.