Έναν πρώτο απολογισμό των επιπτώσεων που θα έχουν στην ελληνική οικονομία οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής κάνει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Παπαναγιώτης Πετράκης, με δηλώσεις του στο in.gr.

Ο κ. Πετράκης επισημαίνει ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ τονίζει ότι από τις ευρωαποφάσεις απουσιάζει το θέμα της ανάπτυξης.

Δύο είναι τα σημεία, σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή μας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα:

1) Από τη μία πλευρά, ο δημοσιονομικός εξορθολογισμός που προωθεί η Ευρωζώνη κάνει επιτακτικότερο το αναπτυξιακό αντιστάθμισμα.

Η δημοσιονομική πειθαρχία μπορεί να είναι συμβατή με τα μέτρα που τονώνουν την ανάπτυξη, σημειώνει ο κ. Πετράκης, ωστόσο για ακόμα φορά στις ευρωπαϊκές αποφάσεις δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά και κυρίως συγκεκριμένα μέτρα που δεν θα βυθίζουν περαιτέρω στην ύφεση τις ευρωπαϊκές οικονομίες, η οποία άλλωστε υπονομεύει τις προσπάθειες για τη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους.

2) Από την άλλη πλευρά, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν ότι η συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση χρέους αφορά μόνο στην Ελλάδα και δεν πρόκειται να επαναληφθεί σε κάποια άλλη χώρα.

Εάν η Ελλάδα είναι «ειδική περίπτωση», όπως αναφέρεται κατά καιρούς στις δηλώσεις και τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, τότε, αναρωτιέται ο κ. Πετράκης, γιατί είναι «μοναδική περίπτωση» σε ό,τι αφορά μόνο της διαχείριση του χρέους, αλλά όχι σε άλλα σημαντικά θέματα;

Δηλαδή, η Ελλάδα ως η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη (ως ποσοστό του ΑΕΠ) θα έπρεπε να είχε ειδική αντιμετώπιση και σε άλλα θέματα, όπως η εξυγίανση και η τόνωση της οικονομίας της, με τα αναπτυξιακά κονδύλια της ΕΕ, αλλά ίσως και με ένα πιο «χαλαρό» χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος.

Σε αυτό το σημείο, πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι κανείς ουσιαστικά στις διεθνείς αγορές δεν πιστεύει ότι η αναδιάρθρωση χρέους με το «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών είναι κάτι που θα εφαρμοστεί μόνο στην Ελλάδα.

«Υποψήφιες» να ακολουθήσουν την Ελλάδα σε πρώτη φάση είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, ενώ σε δεύτερη φάση δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και μεγαλύτερες οικονομίες όπως η ιταλική ή η ισπανική.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook