Ένας θανατοποινίτης από το Άρκανσο πέτυχε την αναθεώρηση της δίκης του καθώς αποδείχτηκε ότι κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ένας από τους ενόρκους κοιμόταν και ένας δεύτερος έστελνε μηνύματα στο λογαριασμό του στο Twitter.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας ακύρωσε την καταδίκη του Έρικσον Ντίμας-Μαρτίνες και διέταξε την επανάληψη της δίκης.

«Το γεγονός ότι ένας ένορκος κοιμόταν και ένας δεύτερος έστελνε μηνύματα συνιστά κακοδικία», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Ο Ντίμας-Μαρτίνες είχε καταδικαστεί σε θάνατο για φόνο και σε ισόβια κάθειρξη για διάρρηξη. Το 2010 οι δικηγόροι του κατέθεσαν έφεση που όμως απορρίφθηκε και έτσι απευθύνθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Υπογράμμιζαν μεταξύ άλλων ότι ένας ένορκος έστελνε μηνύματα στο Twitter παρά τις σαφείς οδηγίες που είχε δώσει ο δικαστής, που τους απαγόρευε να αναφέρονται στη δίκη μέσω του Ίντερνετ. Αποκάλυψαν επίσης ότι άλλος ένορκος κοιμήθηκε «σε κάποια φάση» της διαδικασίας, γεγονός που έγινε αντιληπτό από το δικαστήριο. Ο δικαστής όμως αποφάσισε να συνεχίσει τη δίκη.

Σε ένα διάλειμμα της δίκης, ένας ένορκος έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: «πρέπει να γίνουν επιλογές, θα σπάσουν καρδιές (…) πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση». Πενήντα λεπτά πριν ανακοινωθεί η απόφαση, σε άλλο μήνυμα, δήλωσε λακωνικά: «Τελείωσε».

«Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των οδηγιών του δικαστηρίου», είχε πει τότε στο δικαστήριο ο συνήγορος του Ντίμας-Μαρτίνες, σημειώνοντας ότι στη σελίδα του συγκεκριμένου ενόρκου ήταν εγγεγραμμένος και ένας δημοσιογράφος. Όμως και πάλι, ο δικαστής συνέχισε τη δίκη αφού ο ένορκος τον έπεισε πως «δεν είχε μιλήσει καθόλου για την υπόθεση» στα μηνύματά του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook