Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς η Σελήνη θα «κοκκινίσει», λόγω της τελευταίας ολικής έκλειψης του έτους.

Θα διαρκέσει μέχρι τις 19.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας και αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν θα είναι ορατό σε ολόκληρη την χώρα.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως η ολική έκλειψη της Σελήνης είναι ένα από τα υπέροχα θεάματα που προσφέρει ο ουρανός, διότι στη διάρκεια που η Σελήνη βρίσκεται πλήρως στη σκιά της Γης η αντανάκλαση του Ηλιακού φωτός πάνω στον πλανήτη μας φτάνει στη Σελήνη και την «χρωματίζει» με μια παράξενη κεραμιδί απόχρωση που κάνει τον δορυφόρο μας να φαίνεται «κόκκινος».

Να υπογραμμίσουμε πως στις σεληνιακές εκλείψεις διακρίνει κανείς εύκολα το σχήμα της σκιάς της Γης πάνω στη Σελήνη γεγονός που φανέρωσε στους αρχαίους έλληνες φιλοσόφους το σφαιρικό σχήμα του πλανήτη μας.

Μία έκλειψη Σελήνης συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου και μόνον όταν η Σελήνη τύχει να περάσει μέσα από τη σκιά που ρίχνει η Γη στο διάστημα, αφού οι Σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν ο δορυφόρος μας, στην τροχιά του γύρω από την Γη, μπαίνει στην περιοχή της γήινης σκιάς.

Για να διασχίσει τη σκοτεινή αυτή περιοχή χρειάζεται δύο σχεδόν ώρες, αφού διανύσει 10.000 περίπου χιλιόμετρα.