Να διευκολυνθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, που πλήττονται από την εργασιακή εφεδρεία και τις μειώσεις μισθών λόγω εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα, ζητούν 29 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσά τους και ο Ευτύχης Δαμιανάκης.

Με πρωτοβουλία της βουλευτή Β΄ Αθηνών Λούκας Κατσέλη, κατατέθηκε σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Επισημαίνεται ότι μετά από νομοθετική παρέμβαση 40 βουλευτών, μεταξύ των οποίων και ο κ. Δαμιανάκης, στις 19 Οκτωβρίου, το υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε στο Ν. 4024/2011 διάταξη με την οποία προβλέπεται η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, προκειμένου να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση και αποπληρωμή δανείων, τα οποία έχουν λάβει πρόσωπα που εντάσσονται στην προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή στην εργασιακή εφεδρεία ή έχουν υποστεί μειώσεις μισθών σε εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη σύμβαση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί παρότι ήδη από τον προηγούμενο μήνα έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι προβλεπόμενες δημοσιονομικές προσαρμογές. Συγκεκριμένα, έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας, με την αποχώρηση, σε πρώτη φάση, περίπου 20.000 εργαζομένων από το δημόσιο και από τον Ιανουάριο προβλέπονται αποχωρήσεις και άλλων, ενώ οι μειώσεις μισθών για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, λόγω εφαρμογής του νέου μισθολογίου, έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται από το Νοέμβριο.

Αποτέλεσμα είναι χιλιάδες εργαζόμενοι, που υφίστανται απότομη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους, να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι σε πιστωτικά ιδρύματα για δάνεια που έχουν συνάψει.

Οι βουλευτές ζητούν από τον κ. Βενιζέλο να τους ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης και τον καλούν να διασφαλίσει ότι το περιεχόμενό της θα περιλαμβάνει ένα σαφώς καθορισμένο και δεσμευτικό πλαίσιο, στη βάση του οποίου τα πιστωτικά ιδρύματα να ρυθμίζουν τα δάνεια που έχουν συναφθεί με εργαζόμενους που εντάσσονται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας ή έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις μισθών, λόγω εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook