Απώλειες σημειώνουν την Δευτέρα το ευρώ και τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται ανοδικά, καθώς η Moody\’s επανέλαβε ότι θα επανεξετάσει τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών κρατών, την ίδιω ώρα που οι αγορές αναμένουν να πάρουν «σάρκα και οστά» οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Όπως δημοσιεύει το in.gr, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν για τέταρτη συνεδρίαση στις τελευταίες πέντε, ενώ αργότερα εντός της ημέρας Γαλλία και Ιταλία θα πωλήσουν σε δημοπρασίες έντοκα γραμμάτια συνολικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ, σε μία περίοδο που εντείνονται οι ανησυχίες για την επέκταση της κρίσης στον πυρήνα της Ευρωζώνης.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE-100 σημείωνε πτώση 0,87% στις 5.481,09 μονάδες, στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC-40 υποχωρούσε κατά 1,76% στις 3.116,53 μονάδες και στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DΑΧ ήταν χαμηλότερα κατά 2,04% στις 5.864,86 μονάδες.

Στην Ισπανία το χρηματιστήριο σημείωνε απώλειες 1,86% και στην Ιταλία κατά 2,28%.

Από τις αρχές του έτους ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 13%.

Το ευρώ υποχώρησε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στα 1,3313 δολάρια. Την περασμένη Παρασκευή είχε υποχωρήσει μέχρι τα 1,3282 δολάρια και ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν την περαιτέρω πτώση του στα επίπεδα των 1,3150 δολαρίων.

Τον τελευταίο μήνα, σημειώνει απώλειες της τάξεως του 1,2% σε σταθμισμένη βάση έναντι των νομισμάτων των κυριοτέρων εμπορικών εταίρων της Ευρωζώνης.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, πλην των γερμανικών, ακολουθούν ανοδική τροχιά, ωστόσο οι απώλειες περιορίζονται, καθώς πηγές της αγοράς λένε ότι η ΕΚΤ αγοράζει, ιταλικά, κυρίως, ομόλογα.

Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών και ισπανικών ομολόγων ανήλθαν έως το 6,53% και 5,90% αντίστοιχα, ενώ διευρύνθηκε το spread tων γαλλικών και αυστριακών τίτλων με τους γερμανικούς σε 118 και 110 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook