Η Γαλλία δήλωσε χθες ότι λυπάται για την απόφαση της Βρετανίας να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ λέγοντας ότι θα ήταν καλύτερα για τους «27» αν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε συνταχθεί μαζί τους.

«Θα ήταν προτιμότερο αν η Βρετανία είχε ακολουθήσει αυτό το ιστορικό κίνημα. Λυπούμαστε για την απόφασή (της). Είναι κρίμα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν στον τηλεοπτικό σταθμό BFM.

Στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η Βρετανία άσκησε βέτο στα σχέδια για μια νέα ευρωπαϊκή Συνθήκη που επιβάλλει σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη-μέλη της ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στους κόλπους της.

Ο Κάμερον δήλωσε ότι η προτεινόμενη συμφωνία απειλεί να εκθέσει τις ισχυρές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του Λονδίνου σε εχθρικούς κανονισμούς από την ΕΕ.

Τα υπόλοιπα κράτη μέλη, ανάμεσά τους και τα 17 της ευρωζώνης, σχεδιάζουν τώρα να υιοθετήσουν μία ξεχωριστή συνθήκη, χωρίς την Βρετανία, αφήνοντάς την για πρώτη φορά τόσο απομονωμένη στην ΕΕ, όπου εντάχθηκε το 1973 και την οποία οι Βρετανοί έβλεπαν πάντα με δυσπιστία.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε ότι το Λονδίνο «απομονώθηκε», αλλά ότι επί χρόνια η Βρετανία έβλεπε πάντα την Ευρώπη μόνο ως μία κοινή αγορά.

«Είναι αξιολύπητο, θα θέλαμε (η συμφωνία) να έχει υπογραφεί και από τους 27. Για τη Βρετανία η Ευρώπη είναι μία αγορά, αλλά για εμάς είναι κάτι παραπάνω. Είναι οικονομική και νομισματική αλληλεγγύη και δημοσιονομική αλληλεγγύη αύριο» δήλωσε ο Ζιπέ στο ραδιοφωνικό σταθμό RFI.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook