Κάθε χρόνο πολλά παιδιά πεθαίνουν ή τραυματίζονται σε οδικά δυστυχήματα. Σε μια σύγκρουση με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα ένα παιδί που δεν είναι ορθά προσδεμένο, μπορεί να εκτιναχθεί με δύναμη ίση με 30 μέχρι 60 φορές το βάρος του. Στην Ευρώπη δύο περίπου παιδιά μικρότερα του ενός έτους βρίσκουν κάθε μέρα τον θάνατο σε τροχαία ατυχήματα.

Η κυριότερη αιτία θανάτου ή τραυματισμού είναι είτε η έλλειψη ενός συστήματος πρόσδεσης του παιδιού, είτε η λανθασμένη χρήση του.

Η σωστή επιλογή και η σωστή χρήση του παιδικού καθίσματος και των ζωνών ασφαλείας μπορούν να μειώσουν μέχρι και 70% τους θανάτους και τους τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα. Τα παιδιά πρέπει πάντοτε να ταξιδεύουν σε εγκεκριμένου τύπου παιδικά καθίσματα έστω και αν η απόσταση που θα διανυθεί είναι μικρή. Το 40% των θανατηφόρων ατυχημάτων συμβαίνουν σε διαδρομές μικρότερες των 3 χιλιομέτρων.

Η χρήση παιδικού καθίσματος είναι υποχρεωτική δια νόμου.

Όταν αγοράζετε ένα παιδικό κάθισμα πρέπει να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:

►Το πιο ακριβό δεν είναι πάντοτε το καλύτερο η το πιο ασφαλισμένο.

►Μην παρασύρεστε από φωτογραφίες και διαφημίσεις διότι δεν δείχνουν πάντοτε την πραγματικότητα.

► Κάθε παιδικό κάθισμα είναι διαφορετικό. Διαβάστε με προσοχή τις οδηγίες του κατασκευαστή πριν το εφαρμόσετε στο αυτοκίνητο σας.

►Το καλύτερο κάθισμα είναι εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στο μέγεθος του παιδιού, (βάρος-ηλικία) και έχει εφαρμοστεί σωστά στον τύπο του αυτοκίνητου σας. Όταν βρείτε το κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού σας κάθισμα που σας αρέσει δοκιμάστε το πρώτα. Βεβαιωθείτε ότι οι το μήκος της ζώνης του οχήματος σας είναι αρκετά μεγάλο για σωστή εφαρμογή.

►Μην αγοράσετε ή δανεισθείτε μεταχειρισμένο κάθισμα εάν αυτό έχει εμπλακεί σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Υπάρχει κίνδυνος να έχει υποστεί ζημιά και να μην ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ασφαλείας.

►Βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα που θα αγοράσετε φέρει την σήμανση ECE R44/03 ή μεταγενέστερη (Ευρωπαϊκός κανονισμός του 2003) ή ότι το αυτοκίνητο σας είναι στην λίστα του κατασκευαστή του καθίσματος. Επίσης θα πρέπει στο κάθισμα να αναγράφονται τα όρια βάρους και ηλικίας για τα οποία είναι κατασκευασμένο, η λέξη UNIVERSAL που σημαίνει ότι το παιδικό κάθισμα είναι συμβατό με όλα σχεδόν τα μοντέλα των αυτοκινήτων και το γράμμα Ε (συμβατό με την Ευρωπαϊκή διάταξη) ακολουθούμενο από ένα αριθμό που αντιστοιχεί στη χώρα έγκρισης.

Άλλες ενδείξεις όπως RESTRICTED, SEMI-UNIVERSAL και VEHICLE-SPECIFIC προειδοποιούν ότι το κάθισμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε όχημα, γι’ αυτό διερευνείστε κατά πόσον είναι συμβατό με το δικό σας αυτοκίνητο.
Οι έλεγχοι ασφάλειας του παιδικού καθίσματος που γίνονται περιλαμβάνουν εκτός των άλλων, μετωπική και οπίσθια σύγκρουση καθώς και δοκιμασία ανατροπής του καθίσματος και γίνονται από την ISO (International Standard Organization) και την GRSP στην οποία εκπροσωπούνται τα Υπουργεία Μεταφορών, οι κατασκευαστές και προμηθευτές εξοπλισμού αυτοκινήτων και οργανώσεις των καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κανόνες ασφαλείας

►Χρησιμοποιείτε πάντοτε το κατάλληλο παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο σας αρχίζοντας από τη μέρα που φεύγετε από το μαιευτήριο.

►Όλα τα παιδιά κάτω των 13 ετών πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα.

►Η πιο ασφαλής θέση είναι το μέσον του πίσω καθίσματος.

►Εάν έχετε δύο ή περισσότερα παιδιά πρέπει απαραίτητα να εφαρμόσετε ξεχωριστό κάθισμα για κάθε παιδί ανάλογα πάντοτε με το βάρος και τη ηλικία του όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

►Είναι ασφαλέστερο να τοποθετείτε το παιδικό κάθισμα στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου, αλλά αν χρειαστεί να τοποθετήσετε παιδικό κάθισμα που βλέπει προς τα πίσω στο μπροστινό κάθισμα (του συνοδηγού) απενεργοποιείστε τον αερόσακο του αυτοκινήτου σας (ιδίως τον πλαϊνό) Τα πιο πολλά αυτοκίνητα φέρουν φωτεινή σήμανση απενεργοποίησης του αερόσακου. Μερικοί κατασκευαστές αυτοκινήτων κατασκευάζουν και τα δικά τους παιδικά καθίσματα για την ηλικία 0-12 μηνών. Το πλεονέκτημα τους είναι ότι με την εφαρμογή τους στο μπροστινό κάθισμα απενεργοποιείται αυτόματα ο αερόσακος.

►Μην αφήνετε το παιδί σας μόνο του στο αυτοκίνητο χωρίς επιτήρηση. Υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας ή ατυχήματος.

► Μην αφήνετε το παιδί σας μέσα στο κάθισμα του αυτοκινήτου περισσότερο από μιάμιση ώρα. Σε μακρινά ταξίδια είναι καλύτερα να κάνετε ενδιάμεσους σταθμούς.

►Οι κλειδαριές ασφαλείας για τα παιδιά πρέπει πάντα να είναι ενεργοποιημένες.

►Η χειρότερη θέση για να ταξιδεύει το παιδί είναι στην αγκαλιά σας ή στα γόνατα σας στη θέση του συνοδηγού. Σε περίπτωση σύγκρουσης το παιδί θα στριμωχτεί μεταξύ του σώματος σας και του εσωτερικού του οχήματος με σοβαρότατο κίνδυνο για τη ζωή του. Ακόμα και αν χρησιμοποιείτε τη ζώνη ασφάλειάς σας το παιδί θα εκσφενδονιστεί από τα χέρια σας, όσο και αν προσπαθήσετε να το κρατήσετε. Μη το χρησιμοποιείται σαν αερόσακο.

►Φορείτε πάντοτε την ζώνη ασφαλείας σας και επιμένετε να τη φορούν όλοι. Έτσι δίνετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας.

►Μη φοράτε όμως τη ζώνη ασφαλείας γύρω σας μαζί με το παιδί σας ή να βάζετε τη ζώνη ασφαλείας γύρω από δύο παιδιά.

►Μην πιείτε ποτό εάν θα οδηγήσετε και μην οδηγήσετε αν έχετε πιει είτε έχετε παιδιά στο αυτοκίνητο σας είτε όχι.

►Μην κάνετε πράγματα που αποσπούν τη προσοχή σας (π.χ. χρήση κινητού τηλεφώνου)

►Τηρείτε πάντοτε το όριο ταχύτητας. Να θυμάστε πάντα ότι μια βίαιη πρόσκρουση με ταχύτητα 60 χιλ. την ώρα αντιστοιχεί με πτώση από τον 3ο όροφο ενός κτιρίου.

 
Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της Ε.Ε και της Αμ. Ακαδ. Παιδίατρων που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο του 2011 τα βρέφη / νήπια πρέπει να ταξιδεύουν σε κάθισμα που βλέπει προς τα πίσω για όσο το δυνατό περισσότερο διάστημα και εν πάση περιπτώσει όχι λιγότερο από 2 χρόνια. Μπορούν να αρχίσουν να ταξιδεύουν σε κάθισμα που βλέπει μπροστά όταν το κεφάλι τους είναι πιο ψηλά από το πάνω μέρος του καθίσματος, ή όταν βάρος τους υπερβαίνει το βάρος για το οποίο είναι κατασκευασμένο το κάθισμα. (Δεν πειράζει αν τα πόδια τους είναι λυγισμένα).

(paidiatros)