Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανόν να αποστασιοποιηθεί από τον Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει την εικόνα του και την υποστήριξη του κοινού, μετά από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε μια δεκαετία.
 
Με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, ο Πούτιν έχει λιγότερο από τρεις μήνες για να σχεδιάσει μια νέα στρατηγική μετά από καταγγελίες για εκλογική νοθεία του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», γεγονός που οδήγησε δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους της Μόσχας στις 10 Δεκεμβρίου. Το κόμμα του Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία» υπέστη τη χειρότερη εκλογική ήττα στις εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου, με τον δισεκατομμυριούχο Mikhail Prokhorov να δηλώνει τη Δευτέρα ότι θα αντιμετωπίσει τον Vladimir Putin στις επόμενες εκλογές.

«Οι Ρώσοι ηγέτες είναι ανήσυχοι με τις διαδηλώσεις στους δρόμους καθώς ξυπνούν  μνήμες των επαναστάσεων που οριοθέτησαν την ιστορία του 20ού αιώνα της χώρας», δήλωσε ο Alexander Rahr*,  πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας του «Vladimir Putin, The German in the Kremlin».

Οι διαδηλώσεις, συνεχίζει ο Ραρ, μπορεί να πείσουν τον Πούτιν να σχεδιάσει μια νέα πορεία και δείξει ότι ακούει τον κόσμο. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό μπορεί να είναι με το να αθετήσει την υπόσχεση ότι θα κάνει τον Μεντβέντεφ πρωθυπουργό του.

«Οι Ρώσοι δεν θέλουν το δίδυμο Πούτιν – Μεντέντεφ  να κυβερνήσει τη χώρα. Θα ήταν σοφό για τον Πούτιν να επιλέξει ένα νέο Πρωθυπουργό. Αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμη γι\’ αυτό το θέμα καθώς ο Μεντβέντεφ εξακολουθεί να κυβερνά καταλήγει ο Rahr.

* Ο Alexander Rahr είναι διευθυντής προγράμματος στο κέντρο Berthold Beitz για τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και την Κεντρική Ασία, του Γερμανικού  Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (DGAP).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook