Κατά 50% σε 3.000 βαρέλια την ημέρα αυξήθηκε η παραγωγή του κοιτάσματος πετρελαίου του Πρίνου, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της γεώτρησης «PA-35», από την οποία υπολογίζεται ότι θα παραχθούν αποθέματα της τάξεως των 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών μέσα στην επόμενη τετραετία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Energean Oil & Gas που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, η γεώτρηση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρίνος 5.000» που στοχεύει σε συνολική αύξηση της ημερήσιας παραγωγής στα 5.000 βαρέλια, με επενδύσεις ύψους 20 εκατ. δολαρίων μέσα στο 2011.

Η παραγωγή το 2010 ανήλθε σε 1 εκατομμύριο βαρέλια και για το 2011 ο στόχος είναι να αυξηθεί κατά 50% σε 1,5 εκατομμύριο βαρέλια.

Η γεώτρηση PA35 πραγματοποιήθηκε σε βάθος 2.327 μέτρων και στη συνέχεια ακολούθησε η τοποθέτηση του αναγκαίου παραγωγικού εξοπλισμού. Η έναρξη της παραγωγής υλοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου.

«Οι συνεχείς επενδύσεις σε ότι αφορά τις γεωτρήσεις είναι ο μοναδικός δρόμος για την διατήρηση της παραγωγής και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και των θέσεων εργασίας της Εταιρείας. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή που έχει αποδειχθεί επιχειρηματικά τεκμηριωμένη και εκ του αποτελέσματος ορθή, καθώς από το 2008 έχει επιτευχθεί ο τριπλασιασμός της παραγωγής, μέσα από ένα πρόγραμμα επενδύσεων που πλέον έχει ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις επενδύσεις εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες προυποθέσεις», προσέθεσε.

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Παππάς, πρόεδρος του ΔΣ της Kavala Oil επανήλθε στο αίτημα για κατασκευή υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Νότια Καβάλα» του Πρίνου.

«Η παραγωγή αυξήθηκε αλλά θεωρούμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού, καθώς έχουμε ζήσει στο παρελθόν τις συνέπειες της ευκαιριακής αντιμετώπισης της λειτουργίας της εταιρείας: Σήμερα, τώρα, διεκδικούμε το δικαίωμα στις επενδύσεις, το δικαίωμα στην εργασία. Μπροστά μας βρίσκεται πλέον, το έργο της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου. Εκεί πλέον, θα ρίξουμε το βάρος και θα επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook