Πιο αυστηρά μέτρα, για να κλείσουν τα «παραθυράκια» του νόμου από τα οποία καταφέρνουν να ξεγλιστρούν οι μεγαλοοφειλέτες και φοροφυγάδες, μετά το φιάσκο των συλλήψεων, τα βέλη του Σ.Δ.Ο.Ε. και τις σοβαρότατες καταγγελίες στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών, δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση.

Το κυνήγι για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα συνεχιστεί με σαφή πρόγραμμα και αυστηρότερες ποινές. Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, θα μπει τέλος στην ασυλία που παρέχει στους φοροφυγάδες το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ενώ οι μεγαλοοφειλέτες θα διώκονται για κακούργημα και όχι για πλημμέλημα.

Η σκλήρυνση της στάσης του Υπουργείου Οικονομικών είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι περισσότεροι από τους μέχρι στιγμής συλληφθέντες για χρέη στο Δημόσιο αφέθησαν ελεύθεροι χωρίς να καταβάλουν ούτε ευρώ στο Δημόσιο.

Οι νέες ρυθμίσεις που αποφασίσθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής υπό τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο προβλέπουν μεταξύ άλλων:

Αλλαγές στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, που εκμεταλλεύονται οι οφειλέτες για να αναστείλουν κάθε διωκτικό μέτρο εναντίον τους και να αποφύγουν την πληρωμή των χρεών τους. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη διάταξη του πτωχευτικού κώδικα δεν επιτρέπει στις Αρχές να λάβουν μέτρα εναντίον εκείνων που έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ασπίδα» των παραβατών.

Ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς και άλλοι 15 βουλευτές, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, ζητούν να εκλείψει η ασυλία των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου μέσω της υπαγωγής στο άρθρο 99, αφού όπως αναφέρουν «αρκετοί εξ αυτών, ενώ έχουν σημαντικές οφειλές στο Δημόσιο από φόρους, πρόστιμα κ.λπ. άνω των 150.000 ευρώ, συνήθως πολλών εκατομμυρίων, αφήνονται ελεύθεροι από τα δικαστήρια, αφού οι εταιρείες τους έχουν προλάβει να υπαχθούν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, επομένως αναστέλλεται κάθε διωκτικό μέτρο εναντίον τους, ακόμη και εάν η δίωξη αφορά σε καθυστερήσεις απόδοσης φόρων στο Δημόσιο, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.».

Μετατροπή του αδικήματος της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από πλημμέλημα σε κακούργημα για χρέη που υπερβαίνουν ένα όριο, πιθανότατα τα 150.000 ευρώ. Έτσι όσοι δεν πληρώνουν ή δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές πολυετούς φυλάκισης μη εξαγοράσιμες. «Το θέμα δεν είναι να γεμίσουν οι φυλακές, αλλά τα ταμεία» σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι η αυστηροποίηση των ποινών θα αποδώσει εισπρακτικά.

Καταγγελίες για μίζες

Παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών και σύγκρουση των εφοριακών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προκάλεσαν οι καταγγελίες του πρώην γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλλη για μίζες εφοριακών και διάβρωση του κρατικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ζήτησε από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση καταγγελιών του πρώην γενικού γραμματέα, «ώστε, εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, αυτά να κατατεθούν, παρότι θα έπρεπε να έχουν εμφανιστεί έως τώρα υπηρεσιακά και να έχουν τεθεί υπ\’ όψιν της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και της Δικαιοσύνης».

Την ίδια ώρα, η ομοσπονδία των εφοριακών επιρρίπτει τις ευθύνες για «τα προβλήματα της φοροδιαφυγής» στην πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου και προειδοποιεί με αγωγές κατά παντός υπευθύνου. Επισημαίνεται ότι στη διάρκεια εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο κ. Σπινέλλης μίλησε για τον κανόνα του 4-4-2, που -όπως είπε- αποτελεί κοινό μυστικό και εξήγησε ότι το 40% αφορά στην «έκπτωση» επί του προστίμου που επιβάλλεται στον εκάστοτε φορολογούμενο, το άλλο 40% αντιστοιχεί στη μίζα του εφοριακού και μόλις το 20% αποτελεί το ποσοστό του προστίμου που καταλήγει τελικά στα δημόσια ταμεία.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook