Την άριστη γαλλική αξιολόγηση της Γαλλίας επιβεβαιώνει προς το παρόν η Fitch, βάζοντάς την όμως υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση. Στον «προθάλαμο» υποβάθμισης έβαλε επίσης η Fitch τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις του Βελγίου, της Ισπανίας, της Σλοβενίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου.

Η Γαλλία, όπως και ολόκληρη η Ευρωζώνη, έχει ήδη μπει στον προθάλαμο υποβάθμισης από την Standard & Poor\’s μετά τη «μαζική προειδοποίησή» που προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής.

Η πιθανότητα υποβάθμισης της Γαλλίας αποτελεί ενδεχόμενο που έχει συζητηθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες. Η φημολογία μάλιστα ήθελε την S&P να υποβαθμίζει το Παρίσι σήμερα, Παρασκευή, μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Η Fitch αιτιολόγησε την απόφασή της την Παρασκευή, υποστηρίζοντας πως οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής «δεν αρκούν για να αποτραπούν οι \”αυτοεκπληρούμενες\” κρίσεις ρευστότητας».

Ο οίκος θεωρεί ιδιαίτερα τη Γαλλία «πιο εκτεθειμένη στην κρίση από τις υπόλοιπες χώρες που αξιολογούνται με ΑΑΑ», όπως σημειώνει.

Η βασικότερη ανησυχία πίσω από την πιθανότητα υποβάθμισης της Γαλλίας είναι οι επιπτώσεις στην αξιολόγηση του EFSF, του ταμείου στήριξης για την Ευρωζώνη: Το «ΑΑΑ» του Ταμείου δικαιολογείται ουσιαστικά με την άριστη αξιολόγηση Γερμανίας και Γαλλίας, που συνεισφέρουν και εγγυώνται το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του.

Υπενθυμίζεται πως η Fitch είχε υποβαθμίσει το πρωί έξι τραπεζικούς κολοσσούς ΗΠΑ και Ευρώπης.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook