Σε αυτό το µικρό εµιράτο, που δεν έχει τον (πετρελαϊκό)πλούτο των γειτόνων του, διεκδικεί όµως τον τίτλο του παγκόσµιου ισλαµικού τραπεζικού κέντρου, ενώ αποτελεί και την έδρα του Πέµπτου Αµερικανικού Στόλου, η σιιτική πλειοψηφία κυβερνάται από τη σουνιτική µειοψηφία, µε επικεφαλής τη βασιλική οικογένεια. Φτώχεια, υψηλή ανεργία και κυβερνητικές προσπάθειες χορήγησης της υπηκοότητας σε αλλοδαπούς σουνίτες ώστε να αλλάξει η δηµογραφική αναλογία συντηρούν τη σιιτική δυσφορία.
 
Η πρώτη ημερά οργης στο Μπαχρέιν έλαβε χώρα τη ∆ευτέρα. Ενας 21χρονος διαδηλωτής, ο Αλί Αµπντουλάντι Μουσάιµα,σκοτώθηκε σε συγκρούσεις µε τις δυνάµεις ασφαλείας στο σιιτικό χωριό Ντίγια, στα περίχωρα της Μανάµα. Χθες το πρωί, περίπου 2.000 άνθρωποι θέλησαν να συνοδεύσουν τη σορό του από το νεκροτοµείο µέχρι το σπίτι του, ώστε να προχωρήσει το σιιτικό τελετουργικό. Κατέληξε να σκοτωθεί ακόµα ένας διαδηλωτής, ο Φαντέλ Σαλµάν Ματρούκ.
 
Σε τηλεοπτικό του διάγγελµα, ο βασιλιάς εξέφρασε προσωπικά τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυµάτων,υποσχέθηκε να διερευνηθούν εις βάθος τα«θλιβερά συµβάντα».Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Ο σιιτικός συνασπισµός Ουέφακ, που κατέχει τις18 από τις 40 έδρες του Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη συµµετοχή του στο σώµα.

Και χιλιάδες σιίτες διαδηλωτές άρχισαν να κατευθύνονται προς το κέντρο της Μανάµα. Φτάνοντας στον κυκλικό κόµβο Περλ (Μαργαριτάρι), βρήκαν τη δική τους «Πλατεία Ταχρίρ». Τον µετονόµασαν σε «Πλατεία του Εθνους», έστησαν σκηνές και δήλωσαν αποφασισµένοι να παραµείνουν έως ότου δικαιωθούν. «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος!», φώναζαν.
 
Στην πραγµατικότητα δεν επιθυµούν να ανατρέψουν τη βασιλική οικογένεια, βασικά τους αιτήµατα είναι η αποποµπή του πρωθυπουργού – θείου του βασιλιά –, το τέλος των διακρίσεων εις βάρος τους, η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουµένων και η τροποποίηση του Συντάγµατος, «ώστε να υπάρξει κυβέρνηση από τον λαό και όχι από την οικογένεια Χαλίφα».
 
Η Σαουδική Αραβία παρακολουθεί µε ανησυχία, διαθέτει κι εκείνη µια καταπιεσµένη µειοψηφία σιιτών. Με ανάλογη ανησυχία, αλλά για άλλους λόγους,παρακολουθεί και το αφεντικό της Φόρµουλα 1, Μπέρνι Εκλστοουν. Μεταξύ 3 και 6 Μαρτίου θα πραγµατοποιηθεί στο Μπαχρέιν τοτελευταίο τεστ πριν από την επίσηµη έναρξη τηςφετινής αγωνιστικής σεζόν στις 13 Μαρτίου.
 
«Ο κίνδυνος είναι προφανής, αν αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν φασαρία και να κερδίσουν παγκόσµια αναγνώριση, θα ήταν πολύ εύκολο, έτσι δεν είναι;», δήλωσε ο Εκλστοουν.
Φασαρίες στο Γκραν Πρι είχε προβλέψει νωρίτερα – «µετά βεβαιότητος» – και ο Ναµπίλ Ρατζάµπ, αντιπρόεδρος του Κέντρου για τα Ανθρώπινα ∆ικαιώµατα του Μπαχρέιν.

newsit.gr