Περικοπές που θα κυμανθούν μεταξύ 15-20% κατά μέσο όρο σε 300.000 υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων σχεδιάζει η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρει η imerisia.gr, η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο «σκούπα» στο οποίο θα προσαρμόζει «προς τα κάτω» τις αμοιβές των ειδικών μισθολογίων, με στόχο να τα εντάξει στη «φιλοσοφία» του νέου συστήματος αποδοχών στο Δημόσιο. Κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για προσαρμογή των ειδικών μισθολογίων στην «αρχιτεκτονική» του Ενιαίου Μισθολογίου με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου.

Στα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνεται η κατάργηση δεκάδων ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν χιλιάδες υπάλληλοι, μικρή αύξηση των βασικών μισθών κυρίως στους χαμηλόμισθους αλλά κυρίως η «παρέμβαση» στο χρονοεπίδομα, το οποίο εκτοξεύει τους βασικούς μισθούς στη λήξη της καριέρας των δημοσίων λειτουργών έως και 60% σε σχέση με τους εισαγωγικούς μισθούς.

Τα ειδικά μισθολόγια αφορούν 285.000 υπαλλήλους μεταξύ των οποίων είναι οι δικαστικοί λειτουργοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ σε ΑΕΙ και τα μέλη ΕΠ σε ΤΕΙ, ερευνητές, ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, επιστημονικό ερευνητικό προσωπικό ΚΕΠΕ, προσωπικό Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αρχιερείς όλων των δογμάτων, μουσικοί και καθηγητές Εθνικής Σχολής Υγείας.

Οπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η παρέμβαση στα ειδικά μισθολόγια θα επιδιώξει να επιτύχει εξίσωση αμοιβών σε υπαλλήλους αντίστοιχων προσόντων με τον στενό δημόσιο τομέα.

Για παράδειγμα, οι αμοιβές ενός στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων με ειδικότητα Διοικητικού ή Οικονομολόγου θα διέπονται από το ειδικό μισθολόγιο που ανήκει, αλλά θα είναι περίπου ίδιες με αυτές που λαμβάνει ένας υπάλληλος ΠΕ αντίστοιχης ειδικότητας και με τα ίδια έτη προϋπηρεσίας στο Δημόσιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook