Τελευταία ενημέρωση: 18:05

Άρθηκε το απαγορευτικό που ίσχυε από νωρίς το πρωί, και απαγόρευε το απόπλου όλων των σκαφών από και προς την Κρήτη. Σύμφωνα με το νεότερο δελτίο από τα λιμεναρχεία του νησιού, τα δρομολόγια των πλοίων από και προς Πειραιά θα εκτελούνται κανονικά.

Το σκηνικό του καιρού βέβαια, αν και βελτιωμένο, εξακολουθεί να είναι θυελλώδες.

Όπως είπε από χθες στο Flashnews.gr o μετεωρολόγος και Δ/ντης της ΕΜΥ κ.Μανώλης Λέκκας  \”το Σάββατο οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και η ένταση τους θα φθάνει τα 7 και τοπικά 8 μποφόρ στα πελάγη, ενώ πρόσκαιρα θα εμφανιστούν εντάσεις ακόμα και 9 μποφόρ γεγονός που θα δημιουργήσει ενδεχομένως προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Στα δυτικά οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι, 6-7 μποφόρ, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της Κρήτης θα είναι πιο ασθενείς.

Από το βράδυ του Σαββάτου αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των ανέμων, που θα επιτρέψει τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια, ενώ θα σημειωθούν και κάποιες βροχές στα δυτικά της Κρήτης που θα επεκταθούν και ανατολικότερα, και οι οποίες κατά τόπους δεν αποκλείεται στα νότια και δυτικά να είναι πιο έντονες.\”

Για την Κυριακή όπως τονίζει ο κ. Λέκκας \”θα έχουμε πιο εξασθενημένους άνεμους, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει αρχικά τα 4-5, και λίγο αργότερα τα 3-4 μποφόρ. Οι νεφώσεις θα είναι αυξημένες ενώ δεν αποκλείονται οι κατά τόπους βροχοπτώσεις αλλά και τα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και η ελάχιστη θα πέσει στους 11 βαθμούς ενώ η μέγιστη θα φθάσει τους 17 βαθμούς Κελσίου.\”

Έκτακτα καιρικά φαινόμενα

Η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για σήμερα, Σάββατο, προειδοποιώντας για ισχυρούς ανέμους στα πελάγη και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση τη νύχτα.
Ειδικότερα για σήμερα, Σάββατο προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο όπου αναμένεται ύφεση των φαινομένων τη νύχτα. Παράλληλα, οι νότιοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά στα πελάγη φτάνοντας τα 9 μποφόρ και θα εξασθενίσουν το βράδυ κυρίως στα δυτικά.

Αύριο, Κυριακή, θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν στα Δωδεκάνησα με εξασθένηση από το βράδυ.

Τη Δευτέρα αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού στη χώρα με έντονες βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά και το Βόρειο Αιγαίο

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

• Εξαιτίας των κινδύνων από πτώση κεραυνών κατά τη διάρκεια των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να αποφεύγουν τη μετακίνηση και την παραμονή τους στην ύπαιθρο.

• Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

• Να ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook