Απλήρωτο για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι μέρος του προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ρεθύμνου. Νηπιαγωγοί που έχουν υπογράψει δεκαοχτάμηνες συμβάσεις εργασίας εργάζονται «αφιλοκερδώς» εδώ και δεκαέξι μήνες, καθώς από την ημέρα που προσλήφθηκαν, δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τρεις κοπέλες οι οποίες εργάζονται σε σταθμούς της πόλης με εργασιακή σχέση παροχής υπηρεσιών, οι οποίες έχουν βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική θέση, καθώς παρότι οι συμβάσεις τους βρίσκονται λίγο πριν τη λήξη, τους οφείλονται οι μισθοί δεκαέξι μηνών.

Παράλληλα, αν και δεν έχουν εισοδήματα οι ίδιες καλούνται μηνιαίως να καταβάλλουν στον ασφαλιστικό τους φορέα το ποσό που αντιστοιχεί, όπως προβλέπεται για όλους τους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν έχουν μόνιμη σχέση εργασίας αλλά διαθέτουν μπλοκ και χορηγούν αποδείξεις, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το πρόβλημα προέκυψε διότι η αρμόδια υπηρεσία του Νομικού Προσώπου του Δήμου Ρεθύμνου δεν κατέθεσε εγκαίρως τις συγκεκριμένες συμβάσεις για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η Επίτροπος δεν ενέκρινε τα εντάλματα πληρωμής, δηλώνοντας ότι το αίτημα του Δήμου είναι εκπρόθεσμο και ως εκ τούτου χάνει το δικαίωμα της εκταμίευσης χρημάτων, για την πληρωμή των τριών συμβασιούχων νηπιαγωγών.

Οι εργαζόμενες βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχουν απευθυνθεί στους αρμοδίους, ζητώντας να μάθουν πότε και με ποιον τρόπο θα εισπράξουν τα χρήματα που τους οφείλονται, συγκεκριμένη απάντηση δεν έχουν πάρει, καθώς οι αρμόδιοι επικαλούνται το «μπλοκάρισμα» των ενταλμάτων πληρωμής από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η δικαστική διέξοδος είναι μονόδρομος και η μοναδική περίπτωση πλέον για να επιλυθεί το πρόβλημα. Μια πιθανή δικαστική εντολή θα ανάψει το «πράσινο φως» για την έγκριση συμβάσεων και την πληρωμή ενταλμάτων, όπως έχει συμβεί και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις των δήμων της χώρας. Απ’ ότι φαίνεται αυτή είναι η λύση που προκρίνει και ο δήμος Ρεθύμνου, ο οποίος δεν προτίθεται να αντιδικήσει με το προσωπικό του, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό.

«Οι κοπέλες αυτές έχουν δίκιο αλλά έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, μόνο το δικαστήριο μπορεί να δώσει λύση. Η Επίτροπος δεν εγκρίνει τα δικαιολογητικά για να πληρωθούν γιατί ο Δήμος τα κατέθεσε εκπρόθεσμα. Απ’ όσο γνωρίζω, σε περίπου δυο μήνες λήγουν οι συμβάσεις τους και στη συνέχεια θα γίνει προσπάθεια να πληρωθούν μέσω δικαστικής εντολής. Είναι απαράδεκτο να έχει περάσει τόσο χρονικό διάστημα χωρίς να έχουν πληρωθεί αλλά πλέον όλα περνούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αν κάτι δεν έχει γίνει καλά, παρουσιάζονται αυτά τα προβλήματα» δήλωσε στα «Ρ.Ν.» άνθρωπος του δημοτικού συστήματος, ο οποίος γνωρίζει καλά το θέμα.

Πάντως, το ζήτημα είναι ότι οι συγκεκριμένες εργαζόμενες έχουν διαπιστώσει ότι το όνειρο της εργασίας σε ένα δημοτικό παιδικό σταθμό, μετατράπηκε σε εφιάλτη και τώρα αναγκάζονται να εμπλακούν ακόμα και σε δικαστική διαμάχη με το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, ώστε να εξασφαλίσουν το αυτονόητο. Τα λίγα χρήματα που προβλέπονται ως μισθός στη σύμβαση τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook