Το Παρίσι ξέσπασε εναντίον των οίκων αξιολόγησης, προτρέποντάς τους να υποβαθμίσουν πρώτα… τη Βρετανία! Θύελλα αντιδράσεων στο Λονδίνο. Η «Sun» απευθυνόμενη στον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας έγραψε: «Κύριε Νουαγιέ, είστε ένας ανόητος που βαθμολογείται με ΑΑΑ»

Ο βρετανικός τύπος επικαλέστηκε δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν στα γαλλικά μέσα, βάσει των οποίων ο Σαρκοζί είχε συγκρίνει τη συμπεριφορά του Κάμερον με αυτή ενός «πεισματάρικου παιδιού»

Την ώρα που ο «κόσμος καίγεται»… Γάλλοι και Βρετανοί αναβιώνουν την παραδοσιακή τους κόντρα για το «ποιος είναι ισχυρότερος, ομορφότερος και καλύτερος μαθητής».

Λίγες ημέρες μετά το «όχι» του Ντέιβιντ Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ενώ φουντώνουν τα σενάρια περί επικείμενης υποβάθμισης της γαλλικής οικονομίας, το Παρίσι εξαπολύει δριμύ «κατηγορώ» εναντίoν των οίκων αξιολόγησης προτρέποντάς τους να υποβαθμίσουν πρώτα… τη Βρετανία! Εξοργισμένοι οι Βρετανοί στρέφουν τα βέλη τους προς το Παρίσι την ώρα που ο εγχώριος Τύπος δεν διστάζει να βρίσει στην κυριολεξία τη γαλλική πολιτική ηγεσία.

Σύμφωνα με άρθρο του Έθνους, οι σχέσεις Λονδίνου – Παρισιού ήταν ήδη ηλεκτρισμένες από την περασμένη εβδομάδα όταν ο Κάμερον απέρριψε το γαλλο-γερμανικό σχέδιο ευρωδιάσωσης. Την Παρασκευή, όμως, παρακολουθήσαμε ένα πραγματικό «ξέσπασμα» από τις δύο πλευρές της Μάγχης.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, δήλωσε πως «η οικονομική κατάσταση της Βρετανίας είναι χειρότερη από αυτή της Γαλλίας καθώς έχει περισσότερα ελλείμματα, το ίδιο χρέος, περισσότερο πληθωρισμό και μικρότερη ανάπτυξη», προσθέτοντας πως «οι οίκοι αξιολόγησης θα έπρεπε να αρχίσουν με την υποβάθμιση της Βρετανίας». Τη σκυτάλη πήρε ο Γάλλος υπ. Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, τονίζοντας πως στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία «προτιμούμε να είμαστε Γάλλοι παρά Βρετανοί σε οικονομικό επίπεδο» και επεσήμανε πως «η Βρετανία έχει ένα ποσοστό ελλείμματος αντίστοιχο εκείνου της Ελλάδας».

Με τη σειρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, «ειρωνεύτηκε» τους οίκους αξιολόγησης επισημαίνοντας πως «οι φίλοι μας οι Βρετανοί έχουν μεγαλύτερο έλλειμμα από εμάς και ίδιο χρέος, ωστόσο οι οίκοι αξιολόγησης φαίνεται πως δεν το έχουν παρατηρήσει ακόμη…»

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις χαρακτηρίστηκαν ως «σκανδαλώδεις» στη Βρετανία και πυροδότησαν θύελλα αντιδράσεων στον Τύπο. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της «Sun» που, απευθυνόμενη στον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, του λέει: «Κύριε Νουαγιέ, είστε ένας ανόητος που βαθμολογείται με ΑΑΑ».

Για «φραστικό πόλεμο κατά της Βρετανίας» κάνει λόγο η «Ντέιλι Τέλεγκραφ», ενώ οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» κατηγορούν το Παρίσι ότι «καταφεύγει στον εθνικισμό». Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη, ο βρετανικός Τύπος είχε επικαλεστεί δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν στα γαλλικά μέσα, βάσει των οποίων ο Σαρκοζί είχε συγκρίνει τη συμπεριφορά του Κάμερον με αυτή ενός «πεισματάρικου παιδιού».

Αναλυτές
Υπονόμευση από Λονδίνο

Προσπάθεια υπονόμευσης της ευρωπαϊκής συνθήκης από τη Βρετανία «βλέπουν» ορισμένοι αναλυτές, καθώς ο Κάμερον είχε επαφές τις τελευταίες ημέρες με τους ηγέτες της Ιρλανδίας, της Τσεχίας και της Σουηδίας, την ώρα που Πράγα και Στοκχόλμη είπαν πως «χρειάζονται χρόνο» πριν αποφανθούν για το σχέδιο ευρωδιάσωσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook