Επενδύσεις στο εξωτερικό, αξίας 1-3 τρισ. δολαρίων, μελετά η Κίνα την επόμενη δεκαετία, στρεφόμενη στην πραγματική οικονομία και εγκαταλείποντας σταδιακά την πολιτική αγοράς τίτλων σταθερού εισοδήματος.

Η στροφή του Πεκίνου άρχισε ήδη με τη σύσταση του επενδυτικού ταμείου (fund) διαχείρισης κεφαλαίων 300 δισ. δολαρίων για τη βελτίωση των αποδόσεων των συναλλαγματικών αποθεμάτων του. Το 2010 οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας υπερδιπλασιάστηκαν στα 62 δισ. δολάρια.

Η απόφαση του Πεκίνου είναι μια σαφής ένδειξη της φθίνουσας εμπιστοσύνης προς τα κρατικά ομόλογα των Η.Π.Α., των οποίων οι αποδόσεις φθίνουν, και προς το δολάριο. Είναι σαφές ότι η Κίνα επιχειρεί επιθετική στροφή της επενδυτικής πολιτικής της.

Η συζήτηση για τη συγκρότηση του νέου μηχανισμού διαχείρισης των 3,2 τρισ. δολαρίων, των μεγαλύτερων συναλλαγματικών διαθεσίμων στην υφηλίου, είχε ξεκινήσει πριν από την εκδήλωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, στην αυγή της κατάρρευσης της Lehman Brothers.

To Πεκίνο, με την ιδιότητα του μεγαλύτερου πιστωτή της υπερχρεωμένης αμερικανικής οικονομίας, σχεδιάζει μεθόδους διασφάλισής του, καθώς το 2012 η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας θα κατεβάσει ταχύτητα, έπειτα από μια ξέφρενη πορεία δέκα ετών. Τα καταρχήν 300 δισ. δολάρια των κινεζικών συναλλαγματικών διαθεσίμων θα κατευθυνθούν σε περισσότερο επιθετικές επενδύσεις ανά την υφήλιο.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook