Την αγανάκτησή τους για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Λασιθίου εκφράζουν οι αγρότες της Ιεράπετρας σε επιστολή τους προς τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.

Η επιστολή των αγροτών αναφέρει τα εξής :

\”Κύριε Αρναουτάκη
Εδώ αγρότες Ιεράπετρας , μας θυμάστε ; Πριν δύο μήνες περίπου , καταδεχτήκατε να επισκεφτείτε την πόλη μας και να συζητήσετε μαζί μας , τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο μας .
Σας θυμίζουμε ότι είχαμε μία έντονη και εκρηκτική συζήτηση απαιτώντας από εσάς άμεσες λύσεις και πρωτοβουλίες .

Σαν γνήσιος πολιτικός , οι απαντήσεις σας ήταν γενικές και αόριστες ενώ ταυτόχρονα τα ευχολόγια έδιναν και έπαιρναν . Ωστόσο επιμείνατε και δεσμευθήκατε σε δύο θέματα με μεγάλη σθεναρότητα , υπογραμμίζοντας την σοβαρότητα τους για την εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής .

Το πρώτο αφορούσε , το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας , που όπως σας τονίσαμε είχε καθυστερήσει χαρακτηριστικά . Είχατε πει ότι ολοκληρώνεται και εντός του Νοεμβρίου θα μας το παρουσίαζε στην Ιεράπετρα η υπεύθυνη , κυρία Θ. Βρέντζου .

Ενώ ακόμα περιμένουμε , ήρθαμε σε επαφή με το συγκεκριμένο σχέδιο μέσο διαδικτύου . Παρατηρούμε μία πολύ καλή έκθεση ιδεών που όμως βασικά ερωτήματα και παρατηρήσεις, μας κάνουν να αμφιβάλουμε για την δυνατότητα υλοποίησης του , όπως : α) η χρηματοδότηση του , β) το καλάθι έχει μετατραπεί σε μανάβικο χωρίς προτεραιότητες και στόχους , (πετιμέζι – κηπευτικά) , γ) που είναι το κεντρικό δημοπρατήριο , δ) που και ποιες είναι οι αρμοδιότητες των Δήμων όπως αναφέρει και το νομοσχέδιο;

Αυτά και άλλα πολλά που θα επισημάνουμε , αν και όταν μας το παρουσιάσετε όχι βέβαια για να βγάλετε την υποχρέωση , αλλά για να βοηθήσουμε όλοι τον ξεχασμένο από όλους αγρότη της περιοχής μας .
Το δεύτερο αφορούσε την οργάνωση από την Περιφέρεια στις 4ή5/12 , ενημερωτική συνάντηση όλων των αγροτικών φορέων του νησιού με καλεσμένους Ευρωβουλευτές και όχι μόνο , που να γνωρίζουν καλά την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τις αλλαγές που δρομολογούνται .

Ακούγαμε και τον περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης σας κύριο Γ. Γουλιδάκη να το αναφέρει συχνά και το περιμέναμε με μεγάλη αγωνία , δυστυχώς ακόμα περιμένουμε .

Κύριε Αρναουτάκη όπως και πέρσι έτσι και τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται κρούσματα εισαγωγών και βαφτίσια κηπευτικών αμφιβόλου ποιότητας . Οι φίλοι και σύντροφοι σας , αρμόδιοι υπουργοί κύριοι Σκανδαλίδης και Χρυσοχοϊδης σφυρίζουν αδιάφορα , ΕΣΕΙΣ ;

Αν παρακολουθείτε τις τιμές των προϊόντων εδώ και αρκετό καιρό βρίσκονται σε τραγικά επίπεδα και ο κίνδυνος να μείνουν αζήτητα στα χωράφια είναι ορατός . ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΒΑΛΤΕ ΠΛΑΤΗ

Κύριε Αρναουτάκη , ένα χρόνο τώρα ως <<πρωθυπουργός>> της Κρήτης , αυτά που έχουμε εισπράξει εμείς οι αγρότες , είναι λόγια , αδιαφορία , απογοήτευση , αγανάκτηση και περιφρόνηση . Συνεχίζετε όλοι οι πολιτικοί να λέτε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που θα δώσει ώθηση στην οικονομία μας , αλλά δεν κάνετε απολύτως τίποτα ούτε για την παραγωγική αλλά ούτε για την εμπορική διαδικασία .

Ελπίζουμε με τον καινούριο χρόνο να αναλάβετε επιτέλους τις υποχρεώσεις σας απέναντι στους παραγωγούς μας , να σταματήσετε τον ξύλινο πολιτικό λόγω και να προβείτε σε πράξεις που θα έχουν πραγματικά και άμεσα αποτελέσματα .
Μην περιμένοντας απάντηση σας όπως άλλωστε συνηθίζετε , σας ευχόμαστε ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και μην ξεχνάτε πως για τους αγρότες είναι τα χειρότερα των τελευταίων τριάντα χρόνων και πως αν δεν αλλάξετε τακτική , τα επόμενα θα είναι ακόμα χειρότερα .

Με εκτίμηση

ΟΑΣ Λασιθίου ΑΣ <<Ησίοδος>> ΑΣ Εκτός Εποχής ΑΣ Κουτσουρά Σ Ανθοπαραγωγών

H απάντηση του Περιφερειάρχη Κρήτης

Η απάντηση του Περιφερειάρχη Κρήτης κ.Σταύρου Αρναουτάκη αναφέρεται στην υπερψήφιση του Στρατηγικού Σχεδίου της Περιφέρειας από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης στις 9 Δεκεμβρίου 2011, για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και τη διαχείριση των προϊόντων του, το οποίο εισηγήθηκε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως αναφέρει ο κ.Αρναουτάκης, πλέον συνοψίζει τις πολιτικές θέσεις της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα είναι προϊόν διαβούλευσης και συγκεκριμένα είναι το αποτέλεσμα 9 μηνών εθελοντικής εργασίας, 100 και πλέον εκπροσώπων από όλο το φάσμα του πρωτογενή τομέα και των φορέων που εμπλέκονται με την αγροτική μας παραγωγή.

Σε ότι αφορά τη μη συνάντηση των αγροτικών φορέων με τους ευρωβουλευτές, υπάρχει προγραμματισμός να πραγματοποιηθεί με εκπροσώπους αγροτικών φορέων συνάντηση-επίσκεψη στις αρχές του νέου έτους στις Βρυξέλλες, προκειμένου να γίνει αναλυτική παρουσίαση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Ευρωβουλή από τους αρμόδιους αξιωματούχους της ΕΕ.

Αναλυτικά το κείμενο της απάντησης του κ.Αρναουτάκη έχει ως εξής:

Αγαπητοί φίλοι,

Σε απάντηση της από 18 Δεκεμβρίου 2011 επιστολής σας προς την Περιφέρεια Κρήτης την οποία και αποστείλατε στα Μέσα Ενημέρωσης, σας ενημερώνω ότι, το
Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης στις 9 Δεκεμβρίου 2011 υπερψήφισε το Στρατηγικό Σχέδιο της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και τη διαχείριση των προϊόντων του, το οποίο εισηγήθηκε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη. Το συγκεκριμένο σχέδιο που πλέον συνοψίζει τις πολιτικές θέσεις της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα είναι προϊόν διαβούλευσης και συγκεκριμένα είναι το αποτέλεσμα 9 μηνών εθελοντικής εργασίας, 100 και πλέον εκπροσώπων από όλο το φάσμα του πρωτογενή τομέα και των φορέων που εμπλέκονται με την αγροτική μας παραγωγή. Άλλωστε στην διαδικασία της διαβούλευσης συμμετείχατε και εσείς μέσω των εκπροσώπων σας. Αναφορικά με την επίκληση σας για την καθυστέρηση παρουσίασης του στρατηγικού σχεδιασμού στην Ιεράπετρα αυτή οφείλεται στην αναβολή συζήτησης του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης και αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σχετικά με τη μη συνάντηση των αγροτικών φορέων με τους ευρωβουλευτές που επικαλείστε, σας ενημερώνω ότι υπάρχει προγραμματισμός να πραγματοποιηθεί με εκπροσώπους αγροτικών φορέων συνάντηση-επίσκεψη στις αρχές του νέου έτους στις Βρυξέλλες, προκειμένου να γίνει αναλυτική παρουσίαση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Ευρωβουλή από τους αρμόδιους αξιωματούχους της ΕΕ.

Σε σχέση με τις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων που αναφέρονται στην επιστολή σας θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ήδη οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες ανά την Κρήτη πραγματοποιούν εκτεταμένους ελέγχους και ιδιαίτερα στις πύλες εισόδου. Στόχος μας είναι η πάταξη κάθε μορφής παρανομίας στην αγορά, και η προστασία των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών. Ζητούμε την συνεργασία σας στο πλαίσιο ενός γόνιμου διαλόγου που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του νησιού μας και είμαστε πάντα στην διάθεσή σας.

Σας ευχόμαστε καλές γιορτές.


Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook