Η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, σύμφωνα με δήλωση του Ιάπωνα κυβερνητικού εκπροσώπου, Οσάμου Φουτζιμούρα, θα εξακολουθήσουν τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να βρεθεί λύση στο βορειοκορεατικό ζήτημα, παρά τον αιφνίδιο θάνατο του προέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ.

«Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για εκ νέου συνάντηση (των εμπλεκόμενων στις διαπραγματεύσεις χωρών), αλλά θα γίνει το συντομότερο δυνατό» διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην προγραμματισμένη (για τις 25 και 26 Δεκεμβρίου) επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Γιοσιχίκο Νόντα, στην Κίνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τους συμμάχους τους και μετά το θάνατο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ενώ τη διαβεβαίωση μετέφερε και στον Ιάπωνα πρωθυπουργό, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία.

Στο μεταξύ, ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο, επισκέφθηκε την πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο, προκειμένου να εκφράσει τα «συλλυπητήρια» του, για το θάνατο του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, επίσκεψη που είχε και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς, σπανίως ανώτατος αξιωματούχος της κινεζικής κυβέρνησης πραγματοποιεί ανάλογου τύπου κινήσεις.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, δεν έγινε γνωστό τι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Χου Ζιντάο στην βορειοκορεατική πρεσβεία, αλλά είναι βέβαιο ότι η Κίνα θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την απομονωμένη Βόρεια Κορέα και υπό την κυβέρνηση του Κιμ Γιονγκ ουν, γιου και διαδόχου του Κιμ Γιονγκ-Ιλ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook