Έπρεπε να αποφύγουμε το μνημόνιο» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προχωρώντας σε απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης Παπανδρέου. «Από την στιγμή που μπήκαμε στο μνημόνιο δε διαπραγματευτήκαμε σωστά και βέβαια αποδειχθήκαμε πλήρως ανίκανοι στην διαχείριση των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει» είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου «όσο χρειάζεται», δήλωσε αντίθετος με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ενώ ζήτησε την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «έπρεπε να αποφύγουμε το μνημόνιο, να εξασφαλίσουμε το γρήγορο δανεισμό της χώρας για να μην οδηγηθούμε σε αυτού του είδους τις εξελίξεις».

Ο υπουργός επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου, καθώς -όπως είπε- «από την στιγμή που μπήκαμε στο μνημόνιο δε διαπραγματευτήκαμε σωστά και βέβαια αποδειχθήκαμε πλήρως ανίκανοι στην διαχείριση των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει».

Ακόμα, ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε υψηλό τόνο και σκληρά λόγια σε πρόσφατες τοποθετήσεις του για τον Γιώργο Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι αυτό έγινε «γιατί σκληρά ζουν οι άνθρωποι σήμερα, είναι σκληρή η πραγματικότητα».

«Δεν πρέπει να ξαναγίνει τέτοιο κακό που έγινε στον τόπο, όπως έγινε τα προηγούμενα δύο χρόνια» συνέχισε, αποδίδοντας λάθη της κυβέρνησης Παπανδρέου σε ένα μεγάλο μέρος της κυβέρνησης που αποτελούνταν -όπως είπε- «από πολιτικούς, οι οποίοι ήταν τελείως άπειροι, δεν ήταν εκλεγμένοι, ήταν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ακόμη ότι κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Παπανδρέου διατυπώθηκαν και απόψεις «που έλεγαν να δώσουμε αυξήσεις, αντί να μαζέψουμε τα δημόσια οικονομικά, που σημαίνει ότι υπήρχε πλήρης άγνοια της πραγματικότητας και των κινδύνων που αντιμετώπιζε η χώρα».

Για την κυβέρνηση Παπαδήμου

Για την κυβέρνηση συνεργασίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «πρέπει να μείνει όσο χρειάζεται» για να κλείσει την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Ακόμη, ταύτισε τη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους με την οικονομική σταθερότητα της χώρας, σημειώνοντας ότι «εάν δεν υπάρχει οικονομική σταθερότητα, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «ανεύθυνη στάση», σημειώνοντας ότι οι υπουργοί που χρειάζεται για να σταθεροποιηθεί οικονομικά η χώρα και να εκλείψει ο κίνδυνος της δραχμής, θα πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους.

Όσο για το ενδεχόμενο νέων μέτρων τον Ιανουάριο, απάντησε πως «ό,τι δεσμεύσεις έχει λάβει η χώρα πρέπει να τις πραγματοποιήσει. Οτιδήποτε δημιουργήσει και πάλι αναξιοπιστία είμαι βέβαιος ότι θα οδηγηθούμε στο μοιραίο, στην καταστροφή, στην δραχμή».

Για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ

Όσον αφορά στη συζήτηση για την «επόμενη ημέρα» στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα αλλάξει».

«Πρέπει να απευθυνθούμε στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη. Πρέπει να επανιδρύσουμε το ΠΑΣΟΚ. Είχα κάνει μια πρόταση πριν από 10 χρόνια, να τα αλλάξουμε όλα. Εάν το κάναμε τότε, σήμερα το ΠΑΣΟΚ θα ήταν και πάλι στην εξουσία» ανέφερε.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook