Απρόσμενη άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, καταδεικνύοντας ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αντέχει, προς το παρόν τουλάχιστον, στις επιπτώσεις της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Ο δείκτης του Ινστιτούτου Ifo ανήλθε στις 107,2 μονάδες, υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου, από 106,6 το Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 106 μονάδες.

Η οικονομική κατάσταση στη Γερμανία είναι καλή και δεν υπάρχει κίνδυνος ύφεσης, είπε την Τρίτη στο Reuters ο οικονομολόγος του Ifo Κλάους Άμπεργκερ.

Ο κατασκευαστικός κλάδος και οι λιανικές πωλήσεις εμφανίζουν βελτιωμένη εικόνα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι παρατηρήθηκε μια μικρή επιβράδυνση στη μεταποίηση λόγω των αυξανόμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς.

«Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα στην Γερμανία (απ\’ ό,τι στην Ευρώπη συνολικά). Η Ευρώπη θα καταλήξει με μια ήπια ύφεση ενώ η Γερμανία θα καταφέρει να αποσυνδεθεί με κάποιο τρόπο από αυτό. Δεν βλέπουμε επί του παρόντος σημάδια ύφεσης για τη Γερμανία», υποστήριξε.

Είπε ακόμα ότι οι γερμανικές εταιρίες δεν είχαν πληγεί σημαντικά από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πιστωτικής στενότητας επί του παρόντος στη Γερμανία, αν και η κατάσταση είναι διαφορετική από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Στη Γερμανία δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο (πιστωτική στενότητα). Έχουμε μια κάπως μοναδική θέση», επισήμανε.

Τέλος, ανλεφερε ότι η κατάσταση για τις τράπεζες είναι σοβαρή και ενέχει σημαντικούς κινδύνους, ενώ αναφερόμενος στις γερμανικές εταιρίες λιανικών πωλήσεων είπε ότι ο κλάδος έχει μια καλή χριστουγεννιάτικη περίοδο.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook