Απολυμένοι εργάτες των πετρελαιοπηγών στο Καζακστάν απαίτησαν χθες, Τρίτη, να μάθουν ποιος διέταξε την αστυνομία να ανοίξει πυρ εναντίον διαδηλωτών κατά την διάρκεια των συγκρούσεων οι οποίες στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 15 ανθρώπων.

Περίπου 100 διαδηλωτές, αψηφώντας το κρύο και τους ισχυρούς άνεμους, ήρθαν αντιμέτωποι δεκάδες αστυνομικούς στην πόλη Ακτάου, πρωτεύουσα της πετρελαιοπαραγωγού περιοχής Μανγκιστάου, όπου οι διαδηλώσεις σε δύο κοντινές πόλεις μετατράπηκαν σε αιματηρές συγκρούσεις τις τελευταίες ημέρες.

«Απαιτούμε να μάθουμε: Ποιος έδωσε τη διαταγή να πυροβολήσουν κατά εργατών των πετρελαιοπηγών;» δήλωσε ο 27χρονος Νουρζχάν Ιμανγκάλιεφ, ο οποίος απολύθηκε από την εταιρεία Karazhanbasmunai (KBM) το Μάιο, αφότου εκείνος και χιλιάδες άλλοι συμμετείχαν σε απεργία ζητώντας αύξηση μισθών.

Σήμερα, μετά από τέσσερις ημέρες αργιών, η διαδήλωση ήταν μικρότερη από εκείνες που πραγματοποιήθηκαν το σαββατοκύριακο, όπου 500 διαδηλωτές συγκεντρώνονταν κάθε μέρα σε κεντρική πλατεία της Ακτάου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook