Σε νέα εποχή μπήκε πλέον ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του συνέλευση και αρχαιρεσίες ως ΝΠΔΔ στην έδρα του στο Ρέθυμνο.
Σε ότι αφορά στην νέα Εκτελεστική Επιτροπή, πρόεδρος επανεξελέγη ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης.
Σε ότι αφορά στα άμεσα προβλήματα που πρέπει να λύσει ο νέος ΣΕΔΗΚ, είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησής του από τα μέλη-Δήμους της Κρήτης , καθώς στον τομέα αυτό, στο παρελθόν υπήρχαν πολλά προβλήματα.
Επίσης ένα καυτό ζήτημα , σύμφωνα και με τον επιστημονικό σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ δρ Νίκο Μιχελάκη, είναι η στελέχωση του συνδέσμου με το κατάλληλο προσωπικό.
Όπως είπε ο κ.Μιχελάκης «το έργο που έχει να επιτελέσει ο ΣΕΔΗΚ λόγω των οικονομικών συνθηκών γίνεται πιο δύσκολο. Πρέπει να καταβληθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια. Δεν γίνεται να συνεχίσει να λειτουργεί με εθελοντική προσφορά ο ΣΕΔΗΚ, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για μετακίνηση υπαλλήλων ώστε να έχει μια πραγματική βάση για να επιτελεί το έργο του».
Στην διάρκεια της συνέλευσης ο κ.Μιχελάκης παρουσίασε εισήγηση και η οποία εγκρίθηκε, για τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων του ΣΕΔΗΚ στο επόμενο χρονικό διάστημα οι οποίες είναι οι εξής : 
– Συνεργασία με άλλους Ελαιοκομικούς Φορείς σε Εθνικό και Κοινοτικό επίπεδο για υποβολή προτάσεων στα Υπουργεία και την ΕΕ για βελτίωση των όρων του συστήματος της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης και άμεση εφαρμογή του για ανάκαμψη των τιμών χύμα.
– Δημιουργία συστήματος παρακολούθησης και διαφάνειας της αγοράς με δημιουργία, σε συνεργασία με Γεωτεχνικές Υπηρεσίες Δήμων, βάσεων δεδομένων της παραγωγής, της διάθεσης και των αποθεμάτων στις αποθήκες των Συν/κών και ιδιωτικών ελαιοτριβείων ανά 3/μηνο.
– Συνέχιση και επέκταση λειτουργίας Παρατηρητηρίου Αγοράς Ελαιόλαδου με έκδοση εβδομαδιαίου Δελτίου Τιμών Παραγωγού και Καταναλωτή και οργάνωση «Δικτύου ενημέρωσης για αγορές εξωτερικού».
– Υποστήριξη προσπάθειας ανασυγκρότησης συνεταιριστικού κινήματος.
– Υποστήριξη προσπάθειας δήμων για εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων. Εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης και ενημέρωση ενδιαφερομένων.
– Συνέχιση συνεργασιών με εκπαίδευση για ανάδειξη της πολιτιστικής και υγιεινής αξίας του ελαιολάδου στη μαθητιώσα νεολαία.
α) Οργάνωση διαγωνισμών και βραβεύσεων «Γνωρίζω την ελιά» σε συνεργασία με υπεύθυνους εκπαίδευσης σε 50 περίπου τάξεις νηπιαγωγείων και Α’ δημοτικού.
β) Περιηγητικές ημερίδες εκπαιδευτικών σε ελαιοκομικά αξιοθέατα των περιοχών των 4 πρώην νομών της Κρήτης.
– Προώθηση και υλοποίηση πρότασης ΣΕΔΗΚ στο πρόγραμμα «Πράσινη Ανάπτυξη».
– Υποστήριξη της προσφυγής που εκκρεμεί στο ΣτΕ πρότασης για ΠΟΠ Κρήτη και επανεξέταση αναγνώρισης ΠΓΕ Κρήτη.
– Υλοποίηση των δυο υπό έγκριση προτάσεων που έχει υποβάλλει ο ΣΕΔΗΚ στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία «Δρόμοι της ελιάς στην Κρήτη» και Αναβάθμιση Ποιότητας και Προώθηση Εμπορίας Ελαιολάδου».
– Προώθησή της σε εξέλιξη διαδικασίας αναγνώρισης Μνημειακών Ελαιόδεντρων και προώθηση έργων ανάδειξης και ανάπλασης περιβάλλοντος χώρου σε συνεργασία με αντίστοιχους Δήμους.
– Προώθηση ίδρυσης και λειτουργίας Ελαιολάδου-Μουσείων σε κατάλληλα αναπαλαιωμένα ελαιοκομικά κτίσματα.
– Εκτύπωση του βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή. σε σχήμα Α4, 192 σελίδες σε 2000 αντίτυπα στα ελληνικά Το κόστος της εκτιμάται σε 10.000 για κάθε έκδοση και πρέπει να εξεταστεί η κάλυψή του από χορηγό ή από τους 6 Δήμους που συμμετείχαν στους Διαγωνισμούς Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής.
– Οργάνωση Εκδηλώσεων Βράβευσης των διακριθέντων στους διαγωνισμούς Σελινιώτικες Γεύσεις, Στειακές και Γεραπετρίτικες Γεύσεις, Ψηλορείτικες και Μεσσαρείτικες Γεύσεις, Ρεθεμνιώτικες και Αμαριώτικες Γεύσεις σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους δήμους. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν μετά την εκτύπωση του βιβλίου σε χρόνο και τόπο που θα καθοριστεί σε συνεργασία με τους Δήμους.
– Προεργασίες οργάνωσης διαγωνισμών παραδοσιακής Κρητικής διατροφής και σε άλλες περιοχές π.χ. Μεραμπέλλο, Μαλεβίζι Βιάννος, Μυλοπόταμος, Ανώγεια, Αποκόρωνας κ.ά.
– Ίδρυση και λειτουργία Εκθετηρίων Πολιτισμού και Προϊόντων ελιάς σε πρόσφορες θέσεις των τουριστικών δήμων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook