Πέντε μέρες μετά το ναυάγιο, στα ανοικτά του νησιού Ιάβα στην Ινδονησία, ενός παλιού πλοίου το οποίο μετέφερε τουλάχιστον 250 μετανάστες με προορισμό την Αυστραλία, έχουν βρεθεί 88 σοροί.

Ορισμένες από τις σορούς ανακαλύφθηκαν στα ανοικτά του Μπαλί, ενώ αρκετά είναι και τα πτώματα που είναι αδύνατο να αναγνωριστούν εξαιτίας της αποσύνθεσής τους.

Το πλεούμενο μετέφερε μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων δεν είχαν έγγραφα και κατάγονταν κυρίως από το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν, στα Νησιά των Χριστουγέννων της Αυστραλίας όταν βυθίστηκε εξαιτίας θύελλας το Σάββατο. Μόλις 49 άνθρωποι διασώθηκαν, ενώ περίπου 100 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Επιζήσαντες είπαν στα σωστικά συνεργεία ότι ο εξοπλισμός ασφαλείας στο σκάφος ήταν ελάχιστος, ενώ μετέφερε 250 επιβάτες, αντί 100 που ήταν η χωρητικότητά του. Οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος έδωσαν μάχη για τα περίπου 25 σωσίβια που υπήρχαν όταν το πλοίο άρχιζε να παίρνει κλίση και να βυθίζεται.

Το ναυάγιο θεωρείται η χειρότερη τραγωδία στην οποία εμπλέκονται πρόσφυγες μετά από εκείνη του Οκτωβρίου του 2001, όταν 353 άνθρωποι – κυρίως Ιρανοί και Ιρακινοί – είχαν χάσει την ζωή τους όταν ένα σκάφος βυθίστηκε μεταξύ Ινδονησίας και Αυστραλίας.

Τέσσερα ελικόπτερα και 10 πλοία συμμετείχαν στις έρευνες στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ιάβα και το Μπαλί. Οι αρχές της Ινδονησίας συνέλαβαν τρεις στρατιωτικούς που φέρονται να διευκόλυναν με χρηματικά ανταλλάγματα τον απόπλου, μαζί με 10 πολίτες, που φέρονται να ήταν μέλη του ναυαγισμένου πλοίου. Ο ένας όμως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι απλώς ένας ψαράς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook