Μόλις… 200.000 είναι οι μέχρι στιγμής αιτήσεις για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο από το σύνολο του 1,2 εκατομμυρίων που εκτιμάται από τη ΔΕΗ ότι είναι οι εν δυνάμει δικαιούχοι.

Το πολύ χαμηλό αυτό ποσοστό (ούτε 17%) ερμηνεύεται από κύκλους της ΔΕΗ ως αποτέλεσμα ελλιπούς ενημέρωσης, σε συνδυασμό όμως και με μια γενικότερη σύγχυση που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από τα τιμολόγια, και το ακριβές ύψος των αυξήσεων που ισχύουν από φέτος.

Ίσως πάλι ένας λόγος για το υποτονικό ενδιαφέρον είναι ότι τελικά το όφελος από την ένταξη στο ΚΟΤ για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση ως 800 KWh το τετράμηνο, δεν υπερβαίνει σε ετήσια βάση τα 50 ευρώ. Οπότε πολλοί ίσως σκέφτονται ότι το ποσό αυτό δεν είναι και τόσο αξιόλογο ώστε να μπουν στη διαδικασία υποβολής αίτησης στη ΔΕΗ…

Mε ρυθμό 5.000 την ημέρα…

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 28 Δεκεμβρίου – οπότε και ανακοινώθηκαν οι μέσες χρεώσεις της ΔΕΗ ανά κατηγορία καταναλωτών που θα ισχύσουν για φέτος- μέχρι και την περασμένη Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, οι αιτήσεις για ΚΟΤ αυξήθηκαν κατά 17.000. Κατανέμοντας τον αριθμό αυτό στις λιγοστές εργάσιμες που μεσολάβησαν, προκύπτει ένας μέσος όρος υποβολής της τάξης των 5.000 αιτήσεων την ημέρα, όσος δηλαδή περίπου ήταν ο ρυθμός και κατά τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, όταν το θέμα με τα τιμολόγια δεν βρισκόταν στην επικαιρότητα.

Βέβαια, όταν οι καταναλωτές θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τους πρώτους έναντι λογαριασμούς του 2011 – γύρω στο Φεβρουάριο- Μάρτιο- με τις «φουσκωμένες» κατά 11% χρεώσεις, τότε σίγουρα το ενδιαφέρον για φθηνότερο ρεύμα θα αναζοπυρωθεί. Και πολλοί θα αντιληφθούν τι σημαίνει να έχουν έκπτωση 20%-30% σε σχέση με τα όσα πλήρωναν πέρυσι.

Μέχρι τότε όμως και για να αναθερμάνει το «παγωμένο» για την ώρα ενδιαφέρον, η ΔΕΗ πρόκειται να εντείνει την διαφημιστική της καμπάνια που ήδη τρέχει.

Μικρό το όφελος…

Τα οφέλη από την ένταξη στο ΚΟΤ, μέσα από παραδείγματα της ΔΕΗ, είναι μικρά αλλά για κάποιον με πολύ χαμηλό εισόδημα, που προσπαθεί να κάνει από παντού οικονομία στα έξοδά του, δεν είναι αμελητέα.

• Έστω ένας οικιακός καταναλωτής με μονοφασικό ρεύμα, και κατανάλωση 500 KWh/ 4μηνο. Αν ενταχθεί στο ΚΟΤ Ι (αφορά σε χαμηλά εισοδήματα, κάτω του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ κατ’ άτομο) θα απολαύσει έκπτωση σχεδόν 21%, και θα πληρώσει για ενέργεια, τέλος ΑΠΕ, φόρους και ΦΠΑ 42,1 ευρώ το τετράμηνο. Αν, δεν ενταχθεί σε αυτό, θα δίνει 53,1 ευρώ. Δηλαδή 11 ευρώ περισσότερα ή 33 ευρώ το χρόνο.

• Έστω κάποιος με την ίδια κατανάλωση αλλά με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% που θα ενταχθεί στο ΚΟΤ ΙΙ. Για τις ίδιες ακριβώς χρεώσεις θα έχει έκπτωση 29% και θα πληρώσει 38 ευρώ/ 4μηνο. Αν δεν ενταχθεί στο ΚΟΤ ΙΙ, θα καταβάλλει 53,1 ευρώ, δηλαδή 15 ευρώ περισσότερα ή 45 ευρώ επιπλέον το χρόνο.

energypress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook