Ο δικηγόρος του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ ζήτησε χθες να αποσυρθούν οι κατηγορίες για εσχάτη προδοσία ούτως ώστε εάν ο πελάτης του παραπεμφθεί σε δίκη και καταδικαστεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 30 ετών.

Οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν ζητήσει τη θανατική ποινή αλλά ισόβια για τον 24χρονο Μάνινγκ ο οποίος κατηγορείται ότι παρέδωσε αμέτρητα απόρρητα διπλωματικά έγγραφα στον ιστότοπο WikiLeaks.

Η προκαταρκτική ακρόαση αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στο Φορτ Μιντ του Μέριλαντ, κοντά στην Ουάσινγκτον και σε αυτήν θα καθοριστεί αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να παραπεμφθεί ο νεαρός στρατιώτης σε στρατοδικείο. Ο δικαστής Πολ Αλμάνζα θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 16 Ιανουαρίου.

Από τα τέλη του 2010 και για αρκετούς μήνες ο WikiLeaks και πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν χιλιάδες έγγραφα προκαλώντας διπλωματική κρίση στις ΗΠΑ. Συνολικά ο Μάνινγκ βαρύνεται με 22 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης και της κατηγορίας της βοήθειας προς τον εχθρό. Θεωρητικά, αν κριθεί ένοχος στη δίκη, θα μπορούσε να καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά οι εισαγγελείς έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ζητήσουν μια τέτοια ποινή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook