Συμβιβαστική φόρμουλα για να μη ναυαγήσει η ιδέα του αυτοφώρου αναζητεί το οικονομικό επιτελείο, λόγω των αντιδράσεων που έχουν  προκληθεί και στο εσωτερικό της κυβέρνησης μπροστά στο ενδεχόμενο να γεμίσουν τα κρατητήρια από μικρομεσαίους που δεν πληρώνουν τα χρέη τους στην εφορία…

Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου φαίνεται να βάζει \”νερό στο κρασί του\”…

Η λύση στην οποία φαίνεται να καταλήγει το οικονομικό επιτελείο, θα λύνει τις \”χειροπέδες\” σε όσους η φορολογική παράβαση είχε συντελεστεί τουλάχιστον ενάμισι χρόνο πριν αποκαλυφθεί από τους ελεγκτές.

Βαρύς θα πέφτει όμως ο πέλεκυς σε όσους αφήνουν «ανοικτούς» τους λογαριασμούς τους με την εφορία, από το 2009 και μετά.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το αυτόφωρο θα εφαρμόζεται αν η σύλληψη της παράβασης  συντελεστεί κατά το πρώτο τρίτο της περιόδου από την τέλεσή του έως την οριστική παραγραφή. Συγκεκριμένα:

– για μη απόδοση φόρου έως  75.000 ευρώ, που θεωρείται πλημμέλημα και παραγράφεται κανονικά σε 5 χρόνια, θα μπορεί να γίνεται  σύλληψη του υπόχρεου με την  διαδικασία του αυτοφώρου μέσα  σε διάστηµα 20 µηνών από την  τέλεση του αδικήματος.

– για μη απόδοση φόρου άνω των 75.000 ευρώ, τότε πρόκειται για κακούργημα, παραγράφεται στην 15ετία  και το αυτόφωρο θα κινείται αν η σύλληψη γίνει σε διάστηµα 5 ετών από την παράβαση. Είτε  με αυτόφωρο, είτε χωρίς, ο παραβάτης θα αντιμετωπίζει βαριές ποινές κάθειρξης, λόγω του κακουργηματικού χαρακτήρα παράβασης.

Ερωτηματικό παραμένει αν τελικώς παραμένει η διάταξη για εκτέλεση ποινών φυλάκισης χωρίς τη δυνατότητα του δικαστηρίου να δώσει αναστολή. Πιθανότερο θεωρείται όμως να τίθεται στην κρίση και την ευχέρεια του δικαστή, αν πρέπει να δώσει ή όχι την αναστολή.

Φαίνεται πάντως να εγκαταλείπεται και η ιδέα για  Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, αφού στο υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρούν  πως επικαλύπτεται από το ήδη  υπάρχον Τµήµα Οικονοµικού Εγκλήµατος της Εισαγγελίας, το οποίο θα ενισχυθεί.

Σημαντικές αλλαγές έρχονται όμως στους ελεγκτικούς  μηχανισμούς. Το σχέδιο νόμου προβλέπει  την αναδιοργάνωση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών, με επιλογή ελεγκτών ως ένα  ποσοστό μόνο από υπαλλήλους του  υπουργείου Οικοονμικών, και το υπόλοιπο από άλλα υπουργεία.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου  προβλέπεται και η μείωση του  συντελεστή φορολόγησης του συνόλου  των κερδών των επιχειρήσεων για  Α.Ε. και ΕΠΕ για τις χρήσεις  που αρχίζουν από 1/1/2011 από 24% σε 20%. Παράλληλα, για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται  φόρος 25% που διενεργείται με παρακράτηση  στην επιχείρηση.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook